Új felvételeket publikáltak az ukránok által kilőtt, égő Szaratovról

külföld
2022 március 25., 19:04
comments 6

A BBC tette közzé orosz nyelvű Telegram-csatornáján ezt a műholdfelvételt, amit a Maxar nevű - egyébként civil, nem katonai - cég műholdja készített az oroszok által korábban elfoglalt Berdjanszk kikötőjében pénteken kilőtt, Szaratov nevű partraszálló hajóról.

A Szaratov - amely a NATO kódrendszerében Alligátor, az oroszokében Tapír osztályú hadihajónak számít - páncélozott harci járművek és katonák szállítására és partra juttatására szolgál. A hajót 1964-ben gyártották a szovjet hadseregnek és Vorozsenszkij Komszomolec volt az eredeti neve.

A Szovjetunió széthullása után évekig dokkban állt, aztán 2000 táján újra hadrendbe állították, legutóbb Szíriában volt bevetésen.

A hajó pusztulásáról, ami feltehetőleg ukrán rakétatámadásnak köszönhető, amiben két másik, mellé kötött partraszálló hajó is megsérült, az egyikük áll0tólag kigyulladt, ilyen videók készültek még:

Berdjanszk Mariupol közelében fekszik, az oroszok a szívósan ellenálló ukrán város ostroma miatt próbáltak partra dobni katonákat és harci járműveket.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt