Azt ígérték, hogy visszafogják magukat, de Csernyihivet folyamatosan bombázzák az oroszok

2022 március 26., 04:37

Tényleg Doneck és Luhanszk megyék teljes megszállása lehet az oroszok következő stratégiai célja

photo_camera Grafika: AFP/444/Tbg

Pénteken már az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnöke vezetője, vagyis a főstratéga Szergej Rudszkoj vezérezredes is arról beszélt, hogy a függetlenként elismert kelet-ukrajnai szakadár államok területének ellenőrzése a fő céljuk - Oroszország nem az aktuálisan szakadár ellenőrzésű területeket, hanem Doneck és Luhanszk megyék egészét ismerte el függetlenként. Ezt már a nyugati szakértők is megerősítik. Mint az imént utaltunk rá, az amerikai Pentagon szerint Izjumnál, Harkivtól délre sikerült áttörni az ukrán védelmi vonalakat, megnyílt az út a donbászi fronton felsorakozott ukrán főerő átkarolásához. A mariupoli ostrom közelgő lezárása is orosz erőket szabadíthat fel, illetve ez a frontszakasz közvetlenül határos Oroszországgal, így az utánpótlás logisztikája is egyszerűbb, és nem fenyegetik ukrán támadások a hadianyagot és ellátmányt szállító orosz konvojokat.

Kijevnél minden jel szerint nem készülnek támadó műveletekre, így erőiket is erre a frontra konventrálhatják, hogy áttörjék az ukránok keleti arcvonalát.

Ha a háború valóban ebbe az irányba halad tovább, az Oroszország számára több szempontból is előnyös. Egy ilyen frontális támadásnál érvényesülhet hadseregük anyagi erőfölénye, illetve a két keleti megye meghódítása a korábbi "nácitlanítással" és "demilitarizációval" szemben értelmezhető és elérhető cél, vagyis teljesüléseük egyfajta exitstratégiaként is értelmezhető, lehetőséget teremt Oroszországnak a háború "sikeres" lezárására. (Via BBC)