Bellingcat: majdnem egy évig követte a merénylet áldozatává vált Borisz Nyemcovot az FSZB kivégzőosztaga

külföld
2022 március 28., 14:10
comments 9

A Vlagyimir Putyin orosz elnököt rendszeresen bíráló ellenzéki politikust, Borisz Nyemcovot 2015. február 27-ének éjjelén gyilkolták meg több lövéssel a moszkvai Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon, alig pár méterre a Kremltől. Állítólagos merénylőit 2017 nyarán 11 évtől 20 évig terjedő, szigorított büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A Bellingcat oknyomozó portál hétfőn közzétett cikkében arról írnak, Nyemcovot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) speciális kivégzőosztaga követte megölése előtt. A politikai gyilkosságokért felelőssé tehető brigád csaknem egy évig járhatott az ellenzéki politikus nyomában. A hatóságok az első perctől fogva tagadták, hogy közük lett volna a merénylethez. Azonban a Bellingcat, a The Insider és a BBC bizonyítékot talált arra, hogy Nyemcovot ez a csapat követte összesen 13 utazása során.

Nyemcov Borisz Jelcin miniszterelnök-helyettese volt a kilencvenes években, sokan Jelcin utódjaként gondoltak rá. Putyin hatalomra kerülésével azonban a háttérbe szorult, jelentős ellenzéki politikussá vált, és gyakran bírálta a Putyinhoz köthető korrupciót. Az Ukrajna felett lelőtt maláj gép ügyében független vizsgálatot követelt, Kelet-Ukrajna 2014-es megtámadását pedig elítélte. Pár nappal az általa meghirdetett háborúellenes tüntetés időpontja előtt ölték meg.

Felvonulás 2020 februárjában Moszkvában, a merénylet áldozatává vált Borisz Nyemcovra emlékeztek.
photo_camera Felvonulás 2020 februárjában Moszkvában, a merénylet áldozatává vált Borisz Nyemcovra emlékeztek. Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A vizsgálat arra jutott, hogy Nyemcovot 10 hónapon keresztül követték az FSZB-sek. Az orosz hírszerző ügynökség Második Szolgálatának feladata, hogy a politikailag veszélyesnek ítélt személyek országon belüli mozgását figyeljék. Ezeket a mozgásokat az FSZB Magistral nevű adatbázisában rögzítik, legyen szó repülőútról vagy vonatozásról. A rendszer azonban az ügynökök mozgását is regisztrálja. Ez alapján egy Valerij Szuharov nevű ügynök volt az, aki legutolsó utazásán megfigyelte a politikust. Ezek az adatok a BBC írása szerint gyakran a feketepiacon végzik, és újságírók kezébe kerülnek.

„Egy olyan korrupt társadalomban, mint az orosz, [a Magistral] egy kétélű fegyver” - mondta Christo Grozev, a Bellingcat vezető oroszországi nyomozója. „Lehetővé teszi, hogy az olyan emberek, mint mi, lekövethessük ezeket a kémeket, ugyanezeket az FSZB-tiszteket”.

Az ehhez az oknyomozó munkához felhasznált eredeti adatok egy részét a Bellingcat vette meg orosz brókerektől. Ezek a brókerek korrupt tisztviselőktől szerezték az adatokat, akik hozzáférnek a Magistral rendszeréhez. A BBC olyan adatokat használt fel a vizsgálathoz, melyekhez ingyen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül fértek hozzá szintén olyan személyektől, akik belelátnak a rendszerbe.

A Bellingcat már korábban is használt a Magistralból származó adatokat az oroszországi gyilkossági kísérletek vizsgálatához. Az oknyomozás eredményeképpen bizonyítékot találtak rá, hogy az FSZB-nek valóban létezik a Kreml ellenfeleit becélzó titkos kivégzőosztaga. Amit Moszkva következetesen tagadott.

A transzparensen a „Putyin - bűnöző” felirat olvasható. Navalnij kiszabadításáért tüntettek Krakkóban 2021. január 31-én.
photo_camera A transzparensen a „Putyin - bűnöző” felirat olvasható. Navalnij kiszabadításáért tüntettek Krakkóban 2021. január 31-én. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A mostani ügy feltárásához begyűjtötték és összehasonlították Szuharov és Nyemcov mozgását, és egy elég egyértelmű minta rajzolódott ki belőle.
Nyemcov legtöbb útja lakhelyéről, Moszkvából indult, és Jaroszlavlba, egy a fővárostól 272 km-re fekvő városba tartott, ahol a területi Tanács képviselője volt. Úgy tűnik, Szuharov előre tudott Nyemcov terveiről, mert sokszor már percekkel, vagy akár órákkal a politikus érkezése előbb abban a városban volt, ahova Nyemcov tartott.

Az egyik utazás részletei különösen érdekesek: 2014 nyarán az ellenzéki politikus Szibériába utazott. Az utat július másodikán, nem sokkal éjfél után foglalta le. Pontosan tíz perccel később az ügynök is vásárolt egy jegyet ugyanoda, ahova ő, azaz Novoszibirszkbe, és ugyanazon a napon érkeztek meg.

Grozev szerint egy FSZB-ügynök a Magistralt használta, így tudta pontosan követni Nyemcov útját.

„Ha FSZB-tiszt vagy, be tudsz lépni az adatbázisba, és meg tudod nézni egy bizonyos személy összes jegyét, amiket korábban vásárolt, vagy éppen vásárol abban a pillanatban” - mondta a Bellingcat oknyomozója a BBC-nek.

Oroszországban nem szokatlan, hogy a titkosszolgálatok szemmel tartják a prominens ellenzéki vezetőket. De Szuharov nem egy sima tiszt volt. A Bellingcat korábbi oknyomozó munkája során feltárta, hogy két egyértelmű gyilkossági kísérlethez köthető a személye, mindkettő Putyin két fontos kritikusa ellen irányult.

Az első Nyemcov barátja és pártfogoltja volt, Vlagyimir Kara-Murza, egy ellenzéki politikus, aki már hetekkel a Nyemcov-gyilkosság után a Kremlt gyanúsította. 2015 májusában Szuharov egy osztag tagjaként utazott a kelet-oroszországi Kazanyba, ugyanakkor, amikor Kara-Murza. A politikus két nappal azután, hogy visszatért Moszkvába, összeesett. Nem kapott levegőt, kómába esett, több szerve is felmondta a szolgálatot, de végül felépült.
Másodszorra 2017-ben mérgezték meg, de ezt a gyilkossági kísérletet is túlélte. Az orosz kormány minden olyan vádat elutasít, mely szerint szerepük volt a merényletben.

A második célpont a most már börtönben ülő Alekszej Navalnij volt, akinek a Putyinhoz kötődő korrupcióellenes videóit több millióan látták Oroszországban. 2020-ban az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett idegméreggel, novicsokkal mérgezték meg. A novicsok használatát a nemzetközi jog tiltja.

„Novicsok tea” - olvasható a plakáton, melyet a berlini orosz nagykövetség előtt állítottak fel Navalnij megmérgezése után.
photo_camera „Novicsok tea” - olvasható a plakáton, melyet a berlini orosz nagykövetség előtt állítottak fel Navalnij megmérgezése után. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

A Bellingcat vizsgálata arra jutott, hogy Navalnijt az FBSZ osztaga lenyomozta és követte Tomszk városába órákkal a mérgezés előtt. Szuharov nem volt a csapat része, de a telefonhívásai alapján kiderült, hogy a gyilkossági kísérlet előtti hónapokban 145 telefonhívást vagy SMS-t bonyolított az FSZB-s osztag legalább négy tagjával, illetve egy rangban felette álló FSZB-tiszttel. Az öt ügynök közül négyen rajta vannak azon a hét FSZB-s nevét tartalmazó listán, akiket az amerikai és a brit kormány szankciókkal sújtott, mert részt vettek merényletkísérletekben.

Az orosz kormány mindig tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna Navalnij megmérgezésében. A BBC megkereste az orosz kormányt és az FSZB-t is, hogy kommentálják a Nyemcovot érintő vizsgálatuk eredményét. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov annyit mondott, hogy „az egésznek semmi köze az orosz kormányhoz. Ez egy újabb kitalációnak néz ki”. Az FSZB nem válaszolt a megkeresésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.