Félbeszakították a 4,2 milliós gaboni maszk árverését

KULTÚRA
március 28., 8:39
comments 1

Tiltakozók zavartak meg egy dél-franciaroszági, Montpellierben tartott aukciót, amin egy tizenkilencedik századi faragott maszkot akartak épp eladni 4,2 millió eurórért. A helyi gaboni közösség tagjai szerint a "Nigil" maszk lopott áru, amit az aukciósház szerint René-Victor Edward Maurice Fournier francia gyarmati kormányzó hozott vissza Európába. Az aukcióvezető, Jean-Christophe Giuseppi szerint az aukció "teljesen legális volt".

"Megtettük a szükséges jogi lépéseket, hogy biztosítsuk, hogy a mű visszakerüljön [a helyére]" - mondta Ange Mbougou, a montpellier-i gaboniak szövetségének főtitkára.

Az elmúlt években az európai országok egyre gyakrabban szállítanak vissza olyan értéktárgyakat, amiket a gyarmatosítás során szereztek meg. A "Nigil" maszkból mára már legfeljebb tíz darab létezik a világon, ezeket eredetileg Gabonban rituálékhoz használták. (Euronews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt