Félbeszakították a 4,2 milliós gaboni maszk árverését

KULTÚRA
2022 március 28., 08:39

Tiltakozók zavartak meg egy dél-franciaroszági, Montpellierben tartott aukciót, amin egy tizenkilencedik századi faragott maszkot akartak épp eladni 4,2 millió eurórért. A helyi gaboni közösség tagjai szerint a "Nigil" maszk lopott áru, amit az aukciósház szerint René-Victor Edward Maurice Fournier francia gyarmati kormányzó hozott vissza Európába. Az aukcióvezető, Jean-Christophe Giuseppi szerint az aukció "teljesen legális volt".

"Megtettük a szükséges jogi lépéseket, hogy biztosítsuk, hogy a mű visszakerüljön [a helyére]" - mondta Ange Mbougou, a montpellier-i gaboniak szövetségének főtitkára.

Az elmúlt években az európai országok egyre gyakrabban szállítanak vissza olyan értéktárgyakat, amiket a gyarmatosítás során szereztek meg. A "Nigil" maszkból mára már legfeljebb tíz darab létezik a világon, ezeket eredetileg Gabonban rituálékhoz használták. (Euronews)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.