Joe Biden a leggazdagabb amerikaiak és vállalatok adójának emelését javasolta

külföld
2022 március 28., 18:22
comments 2

Joe Biden hétfőn több kezdeményezést is felvázolt 2023-as költségvetésében, amelyek célja, hogy csökkentsék a szövetségi költségvetés hiányát és hogy bezárják azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a gazdagabbak számára, hogy csökkentsék az adóterheiket.

A költségvetés több mint száz millió dollár értékben új adót vetne ki az amerikai háztartásokra, ami megkövetelné, hogy legalább húsz százalékos adókulcsot fizessenek jövedelmük után, valamint likvid eszközeik, részvényeik után.

A „milliárdos minimum-jövedelemadó” csak az amerikai háztartások legfelső egy százalékára vonatkozna, a bevétel több mint fele az egy milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező háztartásokból származna. A javaslat a nem realizált tőkenyereség megadóztatására fókuszál, amik évek során halmozódnak fel, de csak akkor adóznak belőle, ha nyereséget adnak el. A Fehér Ház becslései szerint az új adó tíz év alatt mintegy 360 milliárd dollár bevételt eredményezne.

A Fehér Ház tisztviselői szerint a javaslat megszüntetné azokat a kiskapukat és adótervezési stratégiákat, amelyeket a gazdagok évek óta alkalmaznak annak érdekében, hogy szövetségi adóik alacsonyabbak legyenek. Csak azokra vonatkozna az új adó, akik még nem fizetnek legalább húsz százalékos adókulcsot jövedelmük és nem realizált nyereségük után. Aki ez alatt a szint alatt fizet, azoknak a jelenlegi és az új húsz százalékos adókulcs különbözetét kellene megfizetniük.

Az elképzelést néhány konzervatív csoport bírálta, azzal érveltek, hogy ez visszatartja a befektetéseket. „Biden adójavaslatának értelmében a gazdag embereket jutalomban részesítenék a fogyasztásért, és büntetést kapnának azért, ha újra befektetnének vállalkozásuk fejlesztésébe” – mondta Chris Edwards, a Cato Institute adópolitikai tanulmányainak igazgatója. „A türelemért és az óvatosságért büntetés járna.”

Egyelőre nem világos, hogy a javaslatok bármelyike elegendő támogatást tud-e szerezni a Kongresszusban, a gazdagok adóemelésére irányuló korábbi erőfeszítések a mérsékeltebb demokraták között is ellenállásába ütköztek. A republikánusok valószínűleg nem támogatnának semmilyen adóemelést, ezért Bidennek szüksége lenne a demokrata választmány teljes támogatására. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.