Kanadai őslakosok képviselői számoltak be Ferenc pápának az egyházi átnevelő iskolák áldozatairól

külföld
2022 március 28., 14:01

Kanadai őslakosok vezetői és a hírhedt katolikus, átnevelő-bentlakásos iskolák túlélői találkoztak hétfőn Ferenc pápával, hogy beszámoljanak neki a katolikus papoktól és iskolai dolgozóktól elszenvedett traumáikról. Csütörtökön folytatódnak a találkozók, a képviselők pedig remélik, hogy pápai bocsánatkérést kaphatnak, valamint kompenzációt azért, hogy a katolikus egyház szemet hunyt az évtizedeken át tartó gyötrelmek fölött.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Miután a metis és az inuit delegációval is találkozott a pápa, a Vatikán egy közleményben elmondta, a pápa szeretne teret adni a túlélők fájdalmas történeteinek.

Kanadában a 19.századtól egészen az 1970-es évekig bezárólag több mint százötvenezer őslakos gyermeket kényszerítettek államilag finanszírozott keresztény iskolákba, ezzel elszigetelve őket családjuktól, környezetüktől és kultúrájuktól. A 130 iskolának több mint a felét katolikus missziós gyülekezetek működtették. A kanadai kormány is elismerte, hogy ezekben az iskolákban gyakori volt a fizikai és szexuális bántalmazás. Az is előfordult, hogy a diákokat veréssel büntették, amiért azok az anyanyelvükön beszéltek. Ennek következtében rengeteg őslakos elszigetelődött a kultúrájától, alkoholizmusba és kábítószerbe menekült.

"A megbékéléshez elsősorban cselekvésre lenne szükség. Konkrét lépések kellenek a katolikus egyház részéről" mondta Natan Obed, az inuit delegáció elnöke.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A találkozót már jó ideje tervezték, a tavaly májusában megtalált 215 jelöletlen sír egy bentlakásos iskola környékén pedig akkora felháborodást keltett, hogy a látogatás elkerülhetetlenné vált.

A metis delegáció tagjai egy pár piros, gyöngyös mokaszint ajándékoztak Ferenc pápának a megbocsájtásra való hajlandóság jeleként. A vörös szín arra utal, "hogy bár Ferenc pápa nem szokta hordani a hagyományos piros pápai cipőt, az előtte járó" jó, rossz és borzasztó pápák nyomdokaiban jár.

A kanadai kormány több perben is már több milliárd dollárnyi jóvátételt fizetett őslakos közösségeknek, a katolikus egyház pedig az eddigi ötven millió mellé még további harminccal tervezi támogatni őket a következő öt évben. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.