A GKI szerint már idén „markáns szigorításra” lesz szükség a költségvetési politikában

gazdaság
2022 március 29., 04:54
comments 6

„Drámai mértékben” pesszimistább lett minden egyes ágazatban a magyar gazdaság helyzetének megítélése, miközben a cégek a saját helyzetükön még nem érzékelik, hogy itt volna a baj – írja a hvg.hu a GKI Gazdaságkutató elemzésére hivatkozva.

A GKI előrejelzése szerint már csak 2,5-3 százalékos GDP-növekedést várnak 2022-re a három hónappal ezelőtti 4,5-5 százalékossal szemben, és majdnem megduplázták az inflációs várakozást, amit 5-ről 9 százalékosra emeltek.

A GKI szerint az egyik fő kérdés az, hogy mit kezd az EU a jogállamisági eljárással, mert elképzelhető, hogy az egyértelműen oroszellenes, Magyarországnál nagyobb, erősebb és befolyásosabb Lengyelországgal kompromisszum születik, Magyarország pedig magára marad.

Az elemzés szerint ahhoz, hogy kezelni tudják az államháztartási hiányt, az elszállt energiaárakat és az inflációt, szükség van az EU-pénzre, de arra is, hogy már év közben „markáns szigorítás” jöjjön a költségvetési és a monetáris politikában is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.