A GKI szerint már idén „markáns szigorításra” lesz szükség a költségvetési politikában

gazdaság
2022 március 29., 04:54
comments 6

„Drámai mértékben” pesszimistább lett minden egyes ágazatban a magyar gazdaság helyzetének megítélése, miközben a cégek a saját helyzetükön még nem érzékelik, hogy itt volna a baj – írja a hvg.hu a GKI Gazdaságkutató elemzésére hivatkozva.

A GKI előrejelzése szerint már csak 2,5-3 százalékos GDP-növekedést várnak 2022-re a három hónappal ezelőtti 4,5-5 százalékossal szemben, és majdnem megduplázták az inflációs várakozást, amit 5-ről 9 százalékosra emeltek.

A GKI szerint az egyik fő kérdés az, hogy mit kezd az EU a jogállamisági eljárással, mert elképzelhető, hogy az egyértelműen oroszellenes, Magyarországnál nagyobb, erősebb és befolyásosabb Lengyelországgal kompromisszum születik, Magyarország pedig magára marad.

Az elemzés szerint ahhoz, hogy kezelni tudják az államháztartási hiányt, az elszállt energiaárakat és az inflációt, szükség van az EU-pénzre, de arra is, hogy már év közben „markáns szigorítás” jöjjön a költségvetési és a monetáris politikában is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt