Lekötöztek, megpofoztak és hideg vízzel öntöttek le egy nőt a pszichiátrián

bántalmazás
2022 március 29., 08:12
comments 9

Hideg vízzel és pofonnal, majd lekötözéssel „kezeltek” a pszichiátrián egy fiatal nőt, aki egy szakítás miatt volt kiborulva – olvasható a Szcientológia Egyház „Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért” nevű szervezetének MTI-hez eljuttatott közleményében, amely szerint az Ombudsman kivizsgálta és el is marasztalta a kórházat a betegjogok megsértéséért.

A nő egy szakítás miatt volt zaklatott, mentőt hívtak hozzá, kórházba szállították. Ott akarata ellenére vették fel a pszichiátriára, majd nyugtató tablettákat adtak neki, és aláírattak vele egy önkéntes nyilatkozatot.

Elmondása szerint a nővérek ezek után úgy próbálták lecsendesíteni, hogy megpofozták, leöntötték hideg vízzel, és az ágyához kötözték egy külön szobában. Másnap reggelig feküdt vizesen, amikor átvitték egy nagyobb kórterembe. Mobiltelefonját este adták vissza, azt a lekötözése előtt elvették tőle. Ezután hívta fel a szüleit, akik nem tudtak semmit sem arról, hogy mi történt vele.

A nő a történtek után egy jogvédő szervezethez fordult, ők kérték a kivizsgálást az Ombudsmantól. Az Alapvető Jogok Biztosa jelentése szerint a kórház több módon is megsértette a betegjogokat és visszaélt a nő helyzetével. Felkérte a kórház főigazgatóját és több felettes szervet a visszásságok rendbe tételére, illetve azok ellenőrzésére.

Az Ombudsman jelentése itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.