Civil őrszemek figyelik a választási visszaéléseket vasárnap

POLITIKA
2022 március 30., 11:11

Választók jogellenes befolyásolását, szavazatvásárlásokat, láncszavazást, szavazók szervezett utaztatását figyeli és akadályozza, dokumentálja és jelenti be a Tiszta szavazás program több száz önkéntese a vasárnapi választásokon. Több tucat szavazókörbe küldenek önkéntes „őrszemeket”, akik jogászok segítségével figyelik a visszaéléseket, az egész nap elérhető jogsegélyszolgálat pedig segít azoknak, akiket zsarolnak, fenyegetnek, lefizetnek, és azoknak is, akik ilyen eseteket látnak.

A Tiszta szavazás kampány négy szervezet, a Civil Kollégium Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, az aHang és a Political Capital szövetségében jött létre, ők tartottak közös sajtótájékoztatót a Kossuth Téren szerdán.

photo_camera Fotó: EGYED PETER

Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, a nagyobb kiszolgáltatottsággal, nagyobb szegénységgel sújtott megyék veszélyeztetettebbek a választási visszaélések szempontjából. Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna megyék a legveszélyeztetettebbek, de Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy és Veszprém megyékben, sőt Budapest 8. és 9. kerületében is előfordulnak ilyen esetek.

A választási visszaéléseknek elmondása szerint rengeteg formája lehet: a választókörzetek átrajzolása, személyes adatokkal való visszaélés - például ajánlások másolása -, fenyegetés, nyílt szavaztatás, mások helyett szavazás, láncszavazás, a szavazólap lefényképeztetése és bemutatása, pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel való szavazatvásárlás, a szavazók utaztatása, valamint akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése.

„Magyarországon több ezer embert befolyásolnak a szavazati joguk gyakorlásában. Ez veszélyezteti a választások tisztaságát, ezzel Magyarország demokratikus berendezkedését” – mondta Bálint Mónika.

photo_camera Bálint Mónika. Fotó: Szász Zsófi / 444

Erről beszélt a sajtótájékoztató után Abdallah-Magdy Szabrina, az aHang kampányfelelőse is a 444-nek.

Azt mondta, a korábbi választások során sokszor pár száz szavazaton múlott egy-egy egyéni mandátum sorsa. Ahol ezeket a szavazatokat megvásárolták, pár millió forinton dőlhetett el az eredmény. Ez annak sem jó, aki eladta a szavazatát: lehet, hogy kapott 5-10 ezer forintot, de nem lesz valós képviselete a következő négy évben.

Abdallah-Magdy Szabrina elmondása szerint nagyjából 250 ember fog őrszemként dolgozni 9 megyében a választás napján. A Tiszta szavazás kampány szervezői helyiek segítségével már tavaly elkezdték felmérni, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján melyek a legkritikusabb települések, helyszínek, ahol választási visszaélések történhetnek.

Bálint Mónika is elmondta, hogy a legtöbb esetben félig-meddig nyílt titok az, hogy egy-egy közösségben ki rendelkezik olyan gazdasági hatalommal, hogy különböző eszközökkel befolyásolni tudja a kiszolgáltatottabb rétegeket.

A helyszíneken lesznek látható és nem látható őrszemek: a látható őrszemek feladata, hogy szórólapozással, tájékoztatással hívják fel a szavazók figyelmét a választási visszaélések veszélyére és arra, hogy a szavazatvásárlás bűncselekmény. A kampány szervezői elsősorban azokat szeretnék láthatóvá tenni, akik megvásárolják ezeket a szavazatokat, viszont fontos tudni, hogy mindkét felet, így a szavazatát eladót is 3 év letöltendő börtönbüntetéssel lehet sújtani.

A nem látható őrszemek megfigyelést, dokumentálást végeznek, például figyelik az autók, buszok gyanús mozgását a szavazóhelyiségek előtt.

photo_camera Abdallah-Magdy Szabrina. Fotó: Szász Zsófi /444

Abdallah-Magdy Szabrina elmondta, probléma az, hogy a civilek csak hivatalos meghatalmazás végül tudják végezni a megfigyelést, mert Magyarországon ennek nincs kidolgozott jogi kerete.

„Fontos lenne, hogy ne csak bent legyenek szavazatszámlálók - főleg, hogy őket is pártok delegálják, így nem független civilek -, hanem kint is legyenek megfigyelők, mert a kettő együtt fog tudni egy valós képet mutatni arról, hogy mi történik a választás napján az egyes szavazóköröknél.”

Abdallah-Magdy szerint a mostani, országos akció egy „előre dolgozás” is, ami remélhetőleg segít abban, hogy kialakulhasson ennek a kultúrája, később pedig a jogi keretei is Magyarországon.

Az őrszemek előzetesen egy képzésen vettek részt, amely felkészítette őket a vonatkozó jogszabályokból és a választás menetének részleteiből.

Mit tehetek én a választás tisztaságáért?

Abdallah-Magdy Szabrina elmondta, bárki tehet bejelentést, ha választási visszaélést tapasztal. Ezt vagy a választási bizottságnál vagy a rendőrségnél lehet megtenni. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy óvatosnak kell lenni, hogy mit állítunk és hogyan állítjuk. Nem szabad például a közösségi médiában posztolni arról, hogy valakit szavazatvásárlással gyanúsítunk, hiába van róla fotónk. Azt is el kell dönteni, milyen esetben teszünk „sima” bejelentést a választási bizottságnál, és milyen esetben teszünk rendőrségi feljelentést, utóbbihoz ugyanis több bizonyítékra van szükség, nehogy a bejelentőt vádolják meg mondjuk rossz hírnév keltésével.

Ezekben a kérdésekben segít a TASZ jogsegélyszolgálata, amely a kampányidőszak kezdete óta minden nap reggel 8-tól este 8-ig elérhető, a választás napján pedig reggel 6-tól késő estig fogadják majd a hívásokat. A forródrót a 06 30 722 33 56-os számon elérhető, illetve a valasztasz.tasz.hu/panaszlada oldalon írásban is lehet bejelentéseket tenni.

Bár az őrszemek felkészítését egy hosszabb tréning előzte meg, a terkep.eleve.hu/s/onkentes oldalon az aHang továbbra is várja az önkéntesek jelentkezését, mert sok másik feladathoz - például sofőrködés, szállítás - még várnak segítőket, illetve az utolsó napokig igyekeznek kiképezni olyanokat, akik „látható őrszemként” szórólapoznak, tájékoztatnak a választás napján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.