Egyre több sztrájkoló tanárnak szüneteltetik a tb-jét

oktatás
2022 március 30., 18:07
comments 3

Bírósághoz fordulhatnak a pedagógus szakszervezetek, miután egyre több sztrájkoló tanár kap levelet arról, hogy szüneteltetik a társadalombiztosításukat (tb), számolt be az RTL Híradó.

A híradónak nyilatkozó budapesti tanár szerint a sztrájk és a polgári engedetlenség alatt is végeztek adminisztratív munkát, tehát dolgoztak. Mégis sokan kaptak levelet a NAV-tól, hogy arra a napra felfüggesztették a tb-jüket, de olyan levél is akadt, ami határozatlan időre szólt. A nyilatkozó tanár szerint többe került a NAV-nak kiküldeni a levelet, mint amennyibe arra az egy napra a tb kerül.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint csak akkor szüneteltethető a társadalombiztosítás, ha a munkáltató egész napra von le munkabért, de a sztrájkolók többsége csak fél napon át nem vette fel a munkáját, vagy adminisztratív munkát végzett a sztrájk ideje alatt. Az RTL kereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de adásunkig nem válaszoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.