Helsinki: Jogszerűtlen kampánytevékenységet folytat a kormány e-mail-címeink felhasználásával

belföld
2022 március 30., 13:40
comments 4

A Magyar Helsinki Bizottság a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordult, mert meglátásuk szerint a kormány jogszerűtlen kampánytevékenységet folytat. A civil jogvédők azt akarják elérni, hogy az NVB mondja ki: jogsértést történt, tiltsa el a kormányt a további jogsértésektől, és szabjon ki rá bírságot, olvasható a Helsinki közleményében.

Mint írják a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a kormány népszavazási válaszait népszerűsíti e-mailjében. Ezt azokra a címekre küldte ki, amelyeket a koronavírus-járvány alatt tájékoztatás céljából gyűjtött össze és kezel a KTK. A polgárok ahhoz azonban nem járultak hozzá, hogy e-mail címeiket a kormány saját kampánytevékenységére használja. Ráadásul a kormány e-mailjének tárgyában a „tájékoztatás” szó szerepel, ami félrevezető és megtévesztő, hiszen valójában népszavazási kampánytevékenység és nem tájékoztatás a levél tartalma.

A kormány üzenete súlyosan sérti a kampányt folytató szervezetek esélyegyenlőségét is. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság azt is el akarja érni, hogy kötelezzék a kormányt, miszerint ugyanazoknak még a népszavazás előtt küldjék meg az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság és más civil szervezetek érvénytelen népszavazási válaszokra buzdító kampányüzenetét is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt