Medián: A Fidesz fog győzni

március 30., szerda 8:19
111
  • Fidesz 128 mandátum.
  • Ellenzék 71 mandátum.

Így számol a parlamenti helyek várható megoszlásával szerdán megjelent kutatásában a Medián. A hvg.hu-n közölt előrejelzés szerint a Fidesz-győzelem nem igazán kérdés, csak a mértéke az. Az adatokat március végén vették fel, a tapasztalat pedig az volt, hogy a Fidesz megerősítette februárban megszerzett fölényét.

A mandátumbecslést a pártot választani tudók válaszai alapján készítették, közülük 50 százalék támogatta a Fideszt. A teljes szavazókorú népesség körében ez 40 százalék volt. A mozgósítás a felmérés szerint olyan erős, hogy akár rekordrészvétel is jöhet a választáson.

A Medián felmérése ugyanakkor egy egészen szélsőséges mértékben megosztott ország képét is mutatja.

  • A Fidesz-szavazók 87 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok Magyarországon, 8 százalékuk szerint pedig rossz irányba.
  • Az ellenzéki szavazók 2 százaléka szerint mennek jó irányba a dolgok, és 95 százalékuk szerint rossz irányba.

A felmérésben szó van a háború megítéléséről is. Az derült ki, hogy a fideszes szavazók között többen vannak azok, akik szerint az Ukrajna elleni háborúban Oroszország jogosan lépett fel biztonsága védelmében (43 százalék), mint azok, akik szerint Oroszország súlyos és indokolatlan agressziót követett volna el (37 százalék).

A teljes felmérés itt olvasható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt