Medián: A Fidesz fog győzni

POLITIKA
2022 március 30., 08:19
comments 107
  • Fidesz 128 mandátum.
  • Ellenzék 71 mandátum.

Így számol a parlamenti helyek várható megoszlásával szerdán megjelent kutatásában a Medián. A hvg.hu-n közölt előrejelzés szerint a Fidesz-győzelem nem igazán kérdés, csak a mértéke az. Az adatokat március végén vették fel, a tapasztalat pedig az volt, hogy a Fidesz megerősítette februárban megszerzett fölényét.

A mandátumbecslést a pártot választani tudók válaszai alapján készítették, közülük 50 százalék támogatta a Fideszt. A teljes szavazókorú népesség körében ez 40 százalék volt. A mozgósítás a felmérés szerint olyan erős, hogy akár rekordrészvétel is jöhet a választáson.

A Medián felmérése ugyanakkor egy egészen szélsőséges mértékben megosztott ország képét is mutatja.

  • A Fidesz-szavazók 87 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok Magyarországon, 8 százalékuk szerint pedig rossz irányba.
  • Az ellenzéki szavazók 2 százaléka szerint mennek jó irányba a dolgok, és 95 százalékuk szerint rossz irányba.

A felmérésben szó van a háború megítéléséről is. Az derült ki, hogy a fideszes szavazók között többen vannak azok, akik szerint az Ukrajna elleni háborúban Oroszország jogosan lépett fel biztonsága védelmében (43 százalék), mint azok, akik szerint Oroszország súlyos és indokolatlan agressziót követett volna el (37 százalék).

A teljes felmérés itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.