Másképp szól a háborúról a HM, ha a NATO is jelen van

POLITIKA
2022 március 31., 10:29

A Korrupciókutató Központ Budapest csütörtök délután megjelent elemzésében megvizsgálta, hogyan számolt be a Honvédelmi Minisztérium a saját honlapján az orosz-ukrán háborúról.

A február 24. és március 10. között megjelent híreket vizsgálták, amelyekben összesen 107 alkalommal nevezték meg valamilyen szóval vagy szóösszetétellel a háborút. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezek kifejeztek-e valamilyen értékítéletet.

A 107 hivatkozást három csoportra osztották. Az első csoportba kerültek a NATO-ban általában használt fogalomkészlet szavai: orosz agresszió; orosz invázió; orosz támadás; orosz megszállás. Ezek egyértelműen az orosz felet hibáztató fordulatok. A 107-ből 25 hivatkozás volt ilyen, azaz az összes említés 23,4 százaléka.

A második csoportba tették az orosz állami híreket felidéző, a helyzet élességét elfedő, a támadó felelősségét eltüntető fordulatokat. Ide sorolták a konfliktus; a helyzet; a válság és az események kifejezéseket. Ilyenből 21-et találtak, az összes említés 19,6 százalékát.

A többi említést semlegesnek ítélték az elemzők, ilyenkor a háború, fegyveres konfliktus, harcok, fenyegetés, kockázat kifejezéseket használta a minisztérium. 61 ilyet találtak, azaz említések 57 százaléka tartozott ide.

Vagyis az összes említés kevesebb mint a negyede utalt arra, hogy ezt a háborút Oroszország indította.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy mikor használja a honvédelmi tárca inkább a NATO nyelvezetét, és mikor az orosz propagandáét. Arra jutottak, hogy a NATO nyelvét sokkal inkább akkor vették elő, amikor az adott hír kifejezetten NATO-s megbeszélésről szólt. Az ilyen hírekben a háborúra hivatkozó kifejezések 46 százaléka volt kedvezőtlen az oroszok szempontjából, míg a többi hírben csak 18 százalékos ez a típusú leírása a háborúnak.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter.
photo_camera Benkő Tibor, honvédelmi miniszter. Fotó: botost/444.hu

Ezt a helyzetet a kutatók így értékelték:

Mindez egyfajta „kettős nyelv” létére utal: a HM oldala akkor használja inkább a NATO fogalmait, amikor valamilyen külföldi, NATO-partnerrel kapcsolatos eseményről tudósít. Ha pedig nem, akkor mindössze a megnevezések 18 százalékában jelennek meg a NATO által használt megnevezések.

A kutatóközpont folytatja a magyar nyilvánosságban megjelenő háborús tartalmak elemzését, ez csak a kutatásuk első része. A további munkájukhoz adományokat gyűjtenek az oldalukon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.