Washington szerint Putyint megvezették a saját tanácsadói

külföld
2022 március 31., 03:14

Szerda este amerikai és EU-s tisztviselők is arról beszéltek, hogy hírszerzési információk szerint Vlagyimir Putyint félrevezethették saját hadseregének teljesítményéről.

A Fehér Ház kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield arról beszélt újságíróknak, hogy értesülésük szerint Putyin úgy látja, megvezették a hadsereggel kapcsolatban, és emiatt állandósult a feszültség az orosz elnök, illetve a hadsereg vezetése között. Bedingfield szerint Putyint azért vezethették meg a tanácsadói azzal kapcsolatban, hogy hogyan teljesít az orosz hadsereg, illetve hogy az orosz gazdaságot milyen mértékben sújtják a szankciók, mert a vezető tanácsadói is féltek elmondani az igazat.

„Egyre világosabb, hogy Putyin háborúja egy stratégiai hiba volt, aminek következtében hosszabb távon Oroszország gyengébb és elszigeteltebb lesz a világban” – mondta el a Fehér Ház tisztviselője, és szavait megerősítette egy vezető EU-s diplomata is, aki szerint Putyin elszámította magát, ami azért következhetett be, mert olyan emberekkel veszi körbe magát, akik csak igent tudnak mondani neki.

A jelentésekkel kapcsolatban a Pentagon szóvivője, John Kirby is megszólalt, szerinte nyugtalanító hírekről van szó, hiszen ha Putyin nincs tisztában a tényleges információkkal, akkor kevésbé lehet elkötelezett a konfliktus tárgyalásos rendezésére. Ráadásul megjósolhatatlan, hogy egy ilyen helyzetben lévő vezető hogyan reagál majd, amikor rossz híreket kap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.