Csaknem ötvenen megsérültek, amikor a tüntetők megrohamozták a Srí Lanka-i elnök házát

külföld
2022 április 01., 08:47
comments 5

A kormány válságkezelése miatt feldühödött tömeg rohamozta meg Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök otthonát. A több száz fős tömeg azt skandálta, hogy Radzsapaksza, és az egész kabinet mondjon le a válságkezelés miatt. Csaknem ötvenen megsérültek, miután a hatóságok könnygázzal és vízágyúval szorították vissza a tüntetőket.

A szigetet a Radzsapaksza család uralja. A pénzügyminiszter, a miniszterelnök és a mezőgazdasági miniszter is az elnök testvérei. Az unokaöccse pedig sportminiszter. Az elnök mirihanai otthona közelében a tüntetők felgyújtottak egy katonai buszt és egy rendőrautót.

Az erőszak miatt éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, amit pénteken feloldottak. Ezután negyvenöt embert tartóztattak le, a sérülteket kórházba szállították.

A kormány tavalyi döntése, ami alapján az ország belevágott az ökológiai gazdálkodásba, katasztrofálisnak bizonyult. Az összes műtrágya betiltása a gazdálkodók felkészítése nélkül az árak megugrásához és élelmiszerhiányhoz vezetett.

„A mezőgazdaság komoly nehézségekkel küzd. Most műtrágyát akarnak importálni, de az ukrajnai háború miatt a műtrágya nem elérhető, mert más országoknak hosszú távú szerződéseik vannak, amelyek lekötik az ellátást.” – mondta Neelam Deo, nyugalmazott indiai diplomata.

A válság hatalmas elégedetlenséget váltott ki. Az emberek nem jutnak főzéshez szükséges gázhoz, gyógyszerekhez, üzemanyaghoz és alapvető élelmiszerekhez, például tejporhoz, mert az ország kifogyott a devizából, amivel eddig az importárukért fizetett. Az áramtakarékosság érdekében a kormány lekapcsolta a közvilágítást. A gazdasági összeomlás miatt a város útjai szinte teljesen kiürültek. Ha a lakosok hozzá is jutnak benzinhez, annak az ára literenkénti 128 rúpiáról már 300 rúpiára emelkedett.

Hivatalos források azt mondták az AFP-nek, hogy Radzsapaksza nem tartózkodott otthon a tüntetés ideje alatt.

Civil társadalmi csoportok vasárnap délelőtt újabb tüntetésre szólítottak fel, amin az ellenzéki pártok képviselőinek részvétele is várható. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.