Izlandon ezentúl félévnyi fizetett munkaszünetre mehetnek a gyermeküket elveszítő szülők

külföld
2022 április 04., 09:12

Március végén fogadták el a törvényjavaslatot Izlandon, ami a gyermeküket elveszítő szülők számára biztosít majd lehetőséget arra, hogy átmenetileg otthagyhassák a munkahelyüket, és kieső bevételeiket pedig az állam fogja pótolni, írja a Grapevine.

A törvényjavaslatot még két évvel ezelőtt kezdték el kidolgozni, de a koronavírus-járvány lelassította a folyamatot. A szociális ügyekért és a munkaerőpiacért felelős miniszter, Guðmundur Ingi Guðbrandsson arról beszélt, hogy örül, hogy végre megszületett a törvény, mert hatalmas sokkot jelent bárki számára a gyereke elvesztése, de az új törvény révén a társadalom jobban fogja tudni segíteni a traumát elszenvedő szülőket és családokat, és ők talán jobban fel fogják tudni dolgozni a gyászukat, ha nem kell közben a megélhetésük vagy a munkahelyi kötelességeik miatt aggódniuk.

A szülőknek ezentúl gyermekük halála esetén hat hónapnyi távolmaradásra lesz lehetőségük, és emellett havonta maximum 600 ezer izlandi koronát, azaz átszámítva mintegy 1,5 millió forintot kaphatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.