Mészáros Lőrinc, Jászai Gellért és Schmidt Mária tőzsdei cégei örülnek legjobban a Fidesz újabb kétharmados győzelmének

gazdaság
2022 április 04., 09:36
comments 10

Igazából nem is kell követni a választási híreket, Magyarországon elég a Mészáros-részvények árfolyamát megnézni a választás másnapján és pontosan lehet tudni, hogy ki nyerte a választást.

A Mészáros Lőrinc és érdekeltségei többségi tulajdonában lévő Opus Nyrt. több mint 10 százalékos emelkedéssel nyitott, és azóta ugyan esett a jegyzés, bő negyedóra elteltével is 7 százalékos pluszban járt. Mindez azt jelenti, hogy a vállalatot több mint 16,5 milliárd forinttal értékelte fel a Fidesz választási sikere. Ebből közel 9 milliárd forint esett a Mészáros-család érdekeltségeire

- írta a G7.hu hétfő délelőtt 10 órakor. Egy órával később 4,5 százalékos pluszban járt, vagyis jelentős emelkedéssel reagált a felcsúti vállalkozó tőzsdei cége a Fidesz újabb kétharmados győzelmére. Az Opus több emblematikus Mészáros-cégben is résztulajdonos. Így például a Mészáros és Mészáros Zrt.-ben.

Ez mindig így volt. Négy évvel ezelőtt a tőzsde hétfői nyitásakor azonnal emelkedésnek indultak a Mészáros-papírok. A Fidesz fölényes győzelmének hírére 9 és 14 százalékos pluszban nyitott a Konzum és az Opus, de néhány perc alatt közel 15 százalékos pluszba lendült az árfolyamuk. "Az év eleji hódmezővásárhelyi – váratlan – ellenzéki győzelem után elbizonytalanodhattak a befektetők, hogy mennyire lehet stabil a csoport politikai támogatottsága a jövőben. A csökkenő trend ugyanis február 26-án indult meg, vagyis a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztást követő első kereskedési napon" - írta 2018 áprilisában a 24.hu.

A 2019-es önkormányzati választásokat pedig a kormánypártok bukásaként árazta be a tőzsde. "Erre utal, hogy milliárdokat buktak a hétfői (2019. október 14.) tőzsdenapon Orbán Viktor miniszterelnök barátai. A Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozóhoz köthető cégek árfolyama kivétel nélkül esett. Volt, hogy némelyik papír 7-8 százalékos mínuszban járt. Pedig az általános tőzsdei hangulat jó volt, a BUX szépen emelkedett, az OTP több mint 2 százalékos pluszban zárt" - fogalmazott az önkormányzati választás után a napi.hu.

Mészáros Lőrinc és családja a tőzsdenyitás után nem sokkal már 10 milliárdosnál is nagyobb mínuszban állt 2019-ben. Az Opus Global árfolyama napközben 7,8 százalékkal 320 forintig is leesett, akkor a felcsúti vállalkozó és családja csak ezen az egy papíron 13 milliárdos bukóban állt.

Viktor Orbán (left) and Lőrinc Mészáros (right) in the VIP box of the Pancho Arena, Felcsút, May 2019.
photo_camera Viktor Orbán (left) and Lőrinc Mészáros (right) in the VIP box of the Pancho Arena, Felcsút, May 2019. Fotó: Balogh László/AP

Nem csak az Opus-papírok, hanem a kormányközeli 4iG, az Appeninn, valamint a CIG Pannónia árfolyama is híven tükrözi a választási eredményeket. "A 4iG 5,6 százalékos drágulással kezdett, de azóta a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó informatikai vállalat is megfordult 10 százalékos pluszban. Utóbbi esetükben nagyjából 8 milliárdos értéknövekedés" - számolta ki a G7.hu. Délelőtt 11 órakor plusz 6 százaléknál tartott az árfolyam.

Tavaly októberben lett a Mészáros-féle Hungarikumé a CIG Pannónia többségi tulajdona, most szüretelik ennek gyümölcsét: plusz 3,3 százalékon állnak a részvények. "Az Appeninn visszaadta a korábbi emelkedés egy részét, így jelenleg a részvény árfolyama 2,9 százalékos emelkedést mutat" - írta a Portfolio. Az Appeninn most éppen Jellinek Dániel birodalmához tartozik, de korábban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc is benne volt a cégben.

Egyedüli ellenzéki politikusként Ungár Péter is örülhet, ugyanis szép emelkedést mutat a BIF Nyrt. papírja is. Az ingatlanos cégben Schmidt Mária, Ungár Péter édesanyja a legnagyobb tulajdonos.

A forintot nem nagyon érdekelt a választást, kis mértékben gyengült az euró árfolyama 367 forintról 369 forint környékére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.