Orbán első dolga volt, hogy beszóljon Brüsszelnek, majd Zelenszkijnek

választás 2022
2022 április 03., 22:32
comments 6

Rövid, de nagyon kifejező beszédet mondott Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján, ahol sűrű viktorozás és ria-ria közepette lépett színpadra, óriási ováció kellős közepén.

link Forrás

A sorozatban negyedszer megválasztott miniszterelnök azzal kezdte, hogy talán soha nem néztek ki ilyen jól, és hatalmas győzelmet arattak. Akkorát, amit nem csak a Holdról, de bizony még Brüsszelből is jól láthatott mindenki. Ez nagyon tipikus orbáni fordulat volt:

győzelmi beszéde második mondatában szinte egyből gúnyosan politikai ellenfelei felé fordult. „Jó mulatság, férfi munka volt” - folytatta a kormányfő, aki mögött Varga Judit és Mager Andrea miniszterek tapsoltak lelkesen.

Kásler, Semjén, Gyürk, Varga, Orbán, Mager, Rogán, Gulyás, Kocsis, Németh, Deutsch
photo_camera Kásler, Semjén, Gyürk, Varga, Orbán, Mager, Rogán, Gulyás, Kocsis, Németh, Deutsch Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Orbán megköszönte mindenkinek, aki dolgozott a közös sikerért, aki beletette a munkaórákat a kampányba, „és akik imádkoztak értünk, azoknak külön is köszönöm, hogy gondoltak rám”. Köszöntötte a határon túli magyarokat, külön kiemelve a kárpátaljaiakat, akiknek azt üzente, hogy számíthatnak a kormányra, és az anyaország velük van. Megköszönte a választóknak és a százezer önkéntesnek, aki dolgozott a kampányban.

Egy nagyon is tipikus orbáni fordulatban szerénységet ígért, mert minél nagyobb a győzelem, annál nagyobb szerénységre van szükség, és

„most bizony van mire szerénynek lenni”.

Nem tudta megállni, hogy saját hívei előtt, a nagy győzelem után ne szóljon néhány keresetlen szót ellenfelei felé. Elmondta, hogy most már minden formában megverték az ellenzéket, két fordulóban, aztán egyben, külön-külön, és összeállva is.

Talán a legjellemzőbb toposz, amit Orbán elővett, hogy micsoda őrületes ellenszélben kellett küzdeniük ebben a kampányban. Azt a képletet állította fel, hogy a világ összes nemzetközi szervezete Soros György támogatásával a magyar baloldalt pénzeli, az egész világ a kormány ellen fordult, de hiába, mert „a magyar baloldal tizenkét éve csak viszi a pénzt”.

Miközben a magyar állam teljes erőforrását felhasználhatta kampányához, Orbán a legnagyobb túlerőről beszélt:

„a baloldal itthon, a nemzetközi baloldal körös-körül, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom minden pénze és szervezete, a nemzetközi fősodratú média és a végén még az ukrán elnök is”.

Orbán visszautalt az októberi békemenetre, és arról beszélt, hogy nincs annyi pénz, ami megállíthatná őket, és közösen a legvastagabb falon is át fognak menni. Ez történt.

A kormányfő beszéde nagyon jellegzetes volt, a tömeg is jellemzően akkor jött leginkább lázba, amikor a szónok tett néhány lesajnáló, akár megalázó megjegyzést a politikai ellenfeleire - ez tette igazán édessé a győzelem ízét és teljessé a diadalt a választáson.

A beszéd élő közvetítését itt lehet visszanézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.