Erdogan átalakítja a választási szabályokat Törökországban

külföld
2022 április 06., 13:29
Recep Tayyip Erdogan 2021. november 6-án Izmirben.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan 2021. november 6-án Izmirben. Fotó: Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via AFP

Recep Tayyip Erdogan szerdán jóváhagyta a választási törvény módosításait, amik tovább erősítik pártja esélyeit a jövő évi választáson, és még erősebb jogkörökkel ruházzák fel az elnök tisztségét.

A most elfogadott módosítások megnehezítik a kisebb pártok számára, hogy önállóan mandátumokat szerezzenek, és arra kényszerítik őket, hogy a nagyobb riválisok listáin induljanak el.

A módosítások egy olyan kiskaput is bezárnak, ami lehetővé tette volna az ország legfőbb kurdbarát pártjának, a parlament harmadik legnagyobb pártjának (Halkların Demokratik Partisi - HDP), hogy megkerülje az esetleges tiltást - a kormány ugyanis korábban a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy tiltsák be a HDP-t szeparatizmus vádja miatt.

Az új szabályozás értelmében az elnök mentesül továbbá azon szabályok alól, amik megtiltják a minisztereknek, hogy állami forrásokat használjanak kampányaik és gyűléseik megszervezésére.

Az egekbe szökő inflációval szembesülve Erdogan láthatóan mindent megtesz, hogy meggyengítse politikai riválisait a 2023-as választás előtt.

A török elnök 2019-ben az isztambuli és ankarai önkormányzati választásokon fájó vereséget szenvedett, és a világjárvány okozta nehézségek közepette népszerűsége sokat esett, ellenfelei viszont még nem álltak össze egy olyan jelölt mögött, aki esélyes kihívója lehetne.

A választások várhatóan 2023 júniusában lesznek, de egyelőre nem tűzték ki időpontját. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.