Négy neonáci vezetőt vettek őrizetbe Németországban

Terrorizmus
2022 április 06., 17:37

Elfogtak négy feltételezett szélsőjobboldali terroristát szerdán Németországban egy nagyszabású razzián, amelyen 11 tartományban, egyszerre 61 helyszínen tartottak házkutatást. A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a kora reggeli műveletben több mint 800 rendőr vett részt, köztük a szövetségi rendőrség GSG9 elnevezésű különleges bevetési alakulatának egy különítménye.

A szövetségi igazságügyi bírósághoz tartozó rendőrök Baden-Württembergben.
photo_camera A szövetségi igazságügyi bírósághoz tartozó rendőrök Baden-Württembergben. Fotó: ULI DECK/dpa Picture-Alliance via AFP

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) 2019-ben kezdett nyomozásának részeként végrehajtott akció középpontjában 50 ember állt, akik az Atomwaffen Division Deutschland (AWDD, a 2015-ben az Egyesült Államokban alapított AWD neonáci terrorszervezet német szárnya), a Combat 18 (C18) vagy a Knockout 51 (K51) neonáci csoportok tagjai. Három embert a Türingia tartományban lévő Eisenachban vettek őrizetbe, a negyediket a hesseni Rotenburgban. A Der Spiegel azt írta, mindannyian a K51 vezető figurái, egyikük miatt azonban az AWD-vel összefüggésben is nyomoznak.

Azután kerültek a nyomozók látóterébe, hogy megpróbáltak kialakítani Eisenachban egy „náci környéket”.

A nyomozás 2019 őszén indult és egy szerteágazó neonáci hálózat támogatói ellen irányul. A vádlottak egy részét terrorista szervezet megalakításának kísérletével és terrorszervezetben való tagsággal, másokat bűnszervezetben való tagsággal vádolnak. Egy másik részét azzal vádolják, hogy a hivatalos tiltás ellenére továbbra is neonáci egyesületet működtet.

A legfőbb ügyészség jellemzése szerint az AWD támogatói nyíltan rasszisták, antiszemiták és nemzetiszocialisták, a szélsőségesen durva erőszak hívei, és céljuk egy „faji háború” kirobbantása, amelyből a „fehér lakosság” kerül ki győztesen. Ezek az emberek egyes lakossági csoportok, valamint politikusok, köztisztviselők és állami intézmények elleni támadásokkal és gyilkosságokkal „káoszt akarnak teremteni, és végül szélsőjobboldali uralmi formákkal akarják felváltani a demokratikus rendet” - áll a közleményben.

A Der Spiegel szerint a szerdai razzia volt az utóbbi évek legnagyobb szabású művelete a németországi szélsőjobboldali, neonáci szubkultúra ellen. Értesülésük szerint az egyik gyanúsított a német hadsereg (Bundeswehr) katonája, őrmesteri rangban. (MTI, Deutsche Welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.