Hogyan legyünk túl a választási traumán?

választás 2022
2022 április 07., 10:36
comments 69
  • Hatalmas a csalódottság és a kiábrándultság az ellenzéki szavazók körében, miután a Fidesz-KDNP újabb kétharmadot szerzett.
  • Sokan terveznek külföldre költözni, de van, aki arra készül, hogy a következő négy évre egyszerűen csak a homokba dugja a fejét.
  • Megkérdeztük Bokor László pszichoanalitikust, hogy mi történik abban, akit egy ilyen társadalmi trauma ér, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezt feloldja.

Zsinórban negyedik alkalommal nyerte meg a Fidesz-KDNP a parlamenti választást, ráadásul akkora fölénnyel, amit egy közvélemény-kutatás sem tudott megjósolni. Minden eddiginél nagyobb volt az ellenzéki összefogás, és nagyon sok ellenzéki szavazó hitt benne, hogy lesz kormányváltás, de még többen bíztak abban, hogy legalább nem lesz Fidesz kétharmad. Nem így lett. Az ellenzéki szavazók egy része azóta sem tért magához: sokk, düh, szomorúság, kilátástalanság, reményvesztettség, fekete humor. Ez csak néhány azokból a reakciókból, amik a közösségi médiában keringenek vagy amit egy budapesti villamoson hallani lehet.

A csalódott szavazók azonban nemcsak az érzéseikről írnak, hanem különböző stratégiákat találnak ki arra, hogy hogyan vészeljék át a következő minimum négy év Fideszt. Létrejöttek olyan Facebook-csoportok, ahol azok tömörülnek, akik inkább a külföldet választják, de van olyan kezdeményezés is, hogy a majdnem teljesen ellenzéki Budapest váljon városállammá, és szakadjon el az ország többi, szinte teljesen narancssárga részétől.

Homokba dugom a fejem

Április 5-én érkezett egy levél a 444 e-mail címére Gábortól, egy csalódott ellenzéki szavazótól, aki úgy döntött, hogy úgy fogja elviselni a következő négy évet, hogy homokba dugja a fejét, nem foglalkozik többet közélettel.

Lemondott minden újságelőfizetést, minden hírlevelet, minden feliratkozást, minden Facebook hírfolyamot.A három kisgyerekes, multinál dolgozó apuka telefonon is elmesélte nekünk, hogy miért döntött így.

„Nekem a Fidesszel ideológiailag van bajom, azzal ahogy lopnak és ahogy kommunikálnak. A kínaiakhoz, az oroszokhoz való dörgölőzéssel, a Fudan-üggyel, azzal, hogy Orbán egész baráti köre meggazdagszik. Ez nekem borzalmasan fáj, én ezeket nem tudom tolerálni” - mondja.

Gábor a választások előtt elég realista volt: nem gondolta, hogy nyerhet az ellenzék, de a Fidesz egyszerű többségében reménykedett, és abban, hogy szoros lesz az eredmény. A legvalószínűtlenebb forgatókönyvnek tartotta, hogy ismét kétharmad lesz. Amikor a választás napján este 10-11-kor ránézett az eredményekre, akkor ott már tudta, hogy „vége”. Sokként érte és nagyon elkeserítette az eredmény.

„A Fidesz második kétharmada még nem fájt ennyire, a harmadik már igen, mert akkor már volt egy rendszerváltó hangulat. Most úgy voltam vele, hogy adok még egy esélyt, erre megint kétharmad lett. Szerintem addig nem lesz kormányváltás, amíg Orbán Viktort nem éri valami” - magyarázza.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.