„Hogy tudtuk ezt ennyire benézni?”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak választás 2022
április 5., 19:41
comments 25

A Republikon Intézet 48 órával később címmel szervezett beszélgetést, ahol Németh Flóra Fanni, az Iránytű Intézet elemzője, Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke és Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője értékelték az országgyűlési választások eredményét, a kampányt és a lehetséges következményeket.

Az első kérdés adta magát: „Hogy tudtuk ezt ennyire benézni?”. Ami arra vonatkozott, hogy az ellenzéki szavazók sokkot kaptak, nem erre az eredményre számítottak. Miért nem látták ezt előre a közvélemény-kutatók?

Závecz Tibor válasza erre az volt, hogy egyfelől nem adtak ki előrejelzéseket, kizárólag aktuális pillanatfelvételeket közöltek. A másik, hogy az utolsó két hét változásait már egyáltalán nem volt lehetőségük lekövetni, nem voltak mérések. Nem volt rá forrás, hogy egy ilyen dinamikus kampányt pontosan kövessenek.

Horn Gábor leszögezte, hogy nem nekik kell magyarázkodniuk az eredmény miatt, hanem azoknak a pártoknak, amik veszítettek. Másfelől arra emlékeztetett, hogy valójában majdnem minden mérés Fidesz-győzelmet prognosztizált, persze közel sem ilyen különbséggel, talán csak a Publicusnak volt olyan mérése, ami esélyesnek mutatta az ellenzéket. És ő is kifejtette, hogy komoly, nagy mérésekre nincs forrás. Általában 800 fős telefonos kutatások készülnek, amik csupán pillanatfelvételek, az aznapi hangulatot mérik fel. Ezeknek a tendenciái az érdekesek, de alapos elemzésre nem alkalmasak. Nem lehet telefonon keresztül részletes, mondjuk 30 perces felmérést elvégezni, amikben szerepelnek kontrollkérdések is.

Ótvaros hazugság

Mi lehetett az oka annak, hogy ekkora különbséggel nyert a Fidesz? A Republikon elnöke szerint a fő ok egyértelműen a háború kérdése volt. Amire Orbánék találtak egy választ: „Ők vért akarnak, mi hozzuk a békét.” Ez ugyan Horn szerint elfogadhatatlan, ótvaros hazugság volt, de a Fidesz tíz nap alatt átnyomta, és ezzel a bizonytalanokat maga mellé állította, és mozgósította, a peremellenzékieket pedig otthon tartotta.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt