Valaki kimérgezhette a Városligeti tavat

ÁLLAT
2022 április 07., 07:01
comments 15
photo_camera Fotó: Rieger Johanna

Ökológiai katasztrófa történt a budapesti Városligetben, ahol az Euronews információja szerint egyszerre két tó teljes halállománya pusztult el, amikor mérgező anyag került a vízbe valamikor szerdán. Ez úgy történhetett meg, hogy a ligeti nagy tóba nem sokkal korábban költöztették át a margitszigeti Japánkert tavának halait is.

A helyszínen készült fotók tanúsága szerint hatalmas, 5-10 kiló közötti amurok is voltak az áldozatok között. Egy járókelő videóján az látható, hogy a nejlonzsákokba gyűjtött, kapitális amurdögök legalább egyszer megtöltötték egy kisteherautó platóját.

A Városligeti tó urbánus gerillahorgász körökben legendának számított. Itt ugyanis évtizedek óta éltek meglepően nagy méretű vadvízi halak - ezüstkárász, ponty, amur - és akvaristák által beleengedett klasszikus akváriumi díszhalak is. Miközben alapvetően egy kibetonozott medencéről van szó.

A helyzetet bonyolítja, hogy a ligeti tavat egy csatornán keresztül a Dunába szokták üríteni, így kérdés, hogy ha bebizonyosodik a mérgezés ténye, hogyan tudnak megszabadulni a víztől, ha azt le kell engedni.

A mentést végzőktől származó információk szerint vegyi anyag került a vízbe, a tóból kidöglött az összes hal, csak néhány teknős élte túl.

A legjobban a Margitszigetről idekerült aranyhalak szívták meg. Ott ugyanis éppen tisztítják a japánkerti tó és műpatak medrét, amihez le kellett engedni a vizet. A halállományt kifogták, és ideiglenesen éppen áthelyezték a Ligetbe, amikor a katasztrófa megtörtént.

Az ügyben egy rakás kérdést intéztünk az illetékesekhez, amint reagálnak, jövünk a részletekkel. Elsőként a rendőrség reagált, a BRFK szerint az ügyben eddig senki sem tett feljelentést de "a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság az esetről megjelent cikkek alapján felvette a terület kezelőjével a kapcsolatot."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.