Biden jelöltje, Ketanji Brown Jackson lett az első fekete nő az Egyesült Államok legfelsőbb bírái között

április 8., péntek 9:04
2

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta Ketanji Brown Jackson jelölését a Legfelsőbb Bíróságba, így először lesz fekete női bíró a testület tagja - írja a Reuters. Három republikánus szenátor is rá szavazott. Joe Biden február 25-én jelölte őt hivatalosan a posztra, miután a 83 éves Stephen Breyer bíró bejelentette visszavonulását.

Ketanji Brown Jackson várhatóan júniusban iktatják be Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Biden együtt nézte a szavazást Jacksonnal, utána azt nyilatkozta: „Jackson bíró kinevezése történelmi pillanat nemzetünk számára. Újabb lépést tettünk afelé, hogy legfelsőbb bíróságunk tükrözze Amerika sokszínűségét. Nagyszerű bíró lesz, és megtiszteltetés számomra, hogy megoszthattam vele ezt a pillanatot.”

Az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai közt eddig csak két fekete férfi ült: Thurgood Marshall bíró 1967 és 1991 között, őt Clarence Thomas bíró követte, aki 73 évesen most a legidősebb lesz a testületben.

Az 51 éves Ketanji Brown Jackson a szövetségi kerületi bíróság, majd a fellebbviteli bíróság bírája volt, karrierje elején Breyer jogi asszisztenseként is dolgozott. Ő a hatodik női bíra a legfelsőbb bíróság történetében, és először ül egyszerre majd négy nő a testületben.

Az amerikai legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése élethosszig szól, azaz halálukig vagy visszavonulásukig töltik be pozíciójukat. Jackson kinevezése nem változtat a bíróság jelenlegi 6-3-as konzervatív többségén.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt