Ezer fővel kevesebb jelentkeztek idén pedagógusképzésre

április 8., péntek 9:50
11

Összesen 11 978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest – derült ki a felvi.hu friss adataiból, amit a Népszava vett észre.

A jelentkezők között azoknak a száma is csökkent, akik úgy döntöttek, hogy első helyen jelölnének valamilyen pedagógusszakot, ők most 8678-an vannak, míg 2021-ben 9791-en voltak, ami 11,4 százalékos csökkenést jelent.

Az alacsony munkabérek miatt már több éves tendencia, hogy kevesebben jelentkeznek, 2019 és 2020 között például 36 százalékos volt a visszaesés. Ez azért jelent problémát, mert általában a felvettek fele jut el csak a diplomáig, és még ők sem biztos, hogy pedagógusként fognak ezután dolgozni.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte az idei jelentkezési adatokat, szerinte ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására.A PSZ elnöke úgy véli, hogy öt év múlva nyolcezer pedagógus éri majd el a nyugdíjkorhatárt, míg utánpótlásnak alig fog jönni két-háromezer.

Totyik szerint ez addig nem is fog változni, amíg egy pályakezdő alapilletménye nettó 150-160 ezer forint. Többek között ezért tartanak már lassan hónapok óta országos sztrájkot a tanárok és diákjai, de eddig a kormány részéről süket fülekre találtak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt