Ezer fővel kevesebb jelentkeztek idén pedagógusképzésre

oktatás
2022 április 08., 09:50
comments 10

Összesen 11 978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest – derült ki a felvi.hu friss adataiból, amit a Népszava vett észre.

A jelentkezők között azoknak a száma is csökkent, akik úgy döntöttek, hogy első helyen jelölnének valamilyen pedagógusszakot, ők most 8678-an vannak, míg 2021-ben 9791-en voltak, ami 11,4 százalékos csökkenést jelent.

Az alacsony munkabérek miatt már több éves tendencia, hogy kevesebben jelentkeznek, 2019 és 2020 között például 36 százalékos volt a visszaesés. Ez azért jelent problémát, mert általában a felvettek fele jut el csak a diplomáig, és még ők sem biztos, hogy pedagógusként fognak ezután dolgozni.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte az idei jelentkezési adatokat, szerinte ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására.A PSZ elnöke úgy véli, hogy öt év múlva nyolcezer pedagógus éri majd el a nyugdíjkorhatárt, míg utánpótlásnak alig fog jönni két-háromezer.

Totyik szerint ez addig nem is fog változni, amíg egy pályakezdő alapilletménye nettó 150-160 ezer forint. Többek között ezért tartanak már lassan hónapok óta országos sztrájkot a tanárok és diákjai, de eddig a kormány részéről süket fülekre találtak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.