2022 április 08., 19:01

Szlovákia minden s-300-asát Ukrajnába küldte

Ezen a felvételen éppenséggel orosz S-300-asok láthatók a nyugati katonai  körzet 2017-es lőgyakorlatán. A ballisztikus rakéták ellen is bevethető légelhárító rakétarendszer szovjet fejlesztés, az ukrán haderőben is rendszeresített fegyver.
photo_camera Ezen a felvételen éppenséggel orosz S-300-asok láthatók a nyugati katonai körzet 2017-es lőgyakorlatán. A ballisztikus rakéták ellen is bevethető légelhárító rakétarendszer szovjet fejlesztés, az ukrán haderőben is rendszeresített fegyver. Fotó: Sputnik via AFP

Ez talán az eddigi legkomolyabb felajánlás az ukrán légvédelem megerősítésére. Az S-300-as rendszer kezelését az ukrán erők ismerik, az ukrán hadseregben is rendszeresítve van. Egy hónapja már felmerült, hogy Szlovákia átadhatná szovjet-orosz gyártmányú S-300-asait Ukrajnának, de akkor a szlovák kormány még azt kérte ennek fejében, hogy az amerikaiak adjanak helyette Patriot rakétarendszert.

Most azonban nincs hír ilyen ellentételezésről - bár a NATO korábban azt közölte, hogy ő maga fog Patriot ütegeket telepíteni a keleti arcvonalra. Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerint a fegyverrendszer átadása nem jelenti azt, hogy országa részesévé válna a fegyveres konfliktusnak. "Úgy hiszem, hogy ez a védelmi rendszer sok ártatlan életet menthet majd meg Putyin rezsimjének agressziójától" - mondta. Volodimir Zelenszkij már köszönetet is mondott Szlovákiának a segítségért:

A nyugati szövetségesek ezidáig csak vállról indítható légelhárító rakétákat küldtek Ukrajnának. Azok az orosz légierő repülői ellen hatékony védelmet jelentenek, mivel azok alacsonyan repülve hajtják végre támadásaikat. Épp ezért az oroszok az ország nagy részét nem is repülőkkel, hanem harcászati rakétákkal támadják, az S-300-as rakétarendszer ezek ellen is hatékony védelmet biztosíthat. (Via BBC)