Szóba jött Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-külügyminiszterek tanácskozásán

külföld
2022 április 08., 04:14
comments 2

Szóba került Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán - mondta el csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese.

„Erről nyilvánvalóan az érintett országoknak maguknak kell dönteniük” - fogalmazott a név nélkül nyilatkozó diplomata. - „A szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll, és szóba került az ő lehetséges jelöltségük is.”

Ukrajna megtámadása miatt mindkét, hagyományos el nem kötelezett ország csatlakozása ismét napirendre került. Finnországban a belépést többnyire ellenző közvélemény is mostanra pártolná, hogy az ország belépjen a katonai szövetségbe.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy Helsinki a következő hetekben tisztázza a következő lépéseket a potenciális csatlakozással kapcsolatban.

A Kreml korábban súlyos következményekkel fenyegette meg Svédországot és Finnországot, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten úgy fogalmazott, hogy ez esetben Moszkva kénytelen lenne saját intézkedésekkel "helyreállítani az egyensúlyt". (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.