Fiatal színészek a hatalomtól való félelem legyőzéséért mondanak verset a magyar költészet napján

költészet
2022 április 11., 12:41

Április 11-én, a magyar költészet napján indul a Blinken OSA Archívum legújabb projektje, melyben a Freeszfe fiatal színészei működtek közre. A Versek félelem nélkül célja, hogy verseken keresztül hívja fel a figyelmet a szabad véleménynyilvánítás fontosságára, és hogy ösztönözzön a hatalomtól való félelem legyőzésére.

photo_camera Fotó: Blinken OSA Archívum

A kezdeményezés alapja hat erős gondolatot megfogalmazó és bátor kiállást hangsúlyozó, örök érvényű vers, klasszikus és kortárs magyar költőktől, amit hat fiatal színész ad elő. Arany János A walesi bárdok, Ady Endre Magyar jakobinus dala, József Attila Levegőt!, Kemény István A királynál, Orbán Ottó Édes hazám és Gergely Ágnes Zrínyi Miklóshoz című költeménye hangzik el. A megszokottól eltérően azonban a verseket nem bátorsággal és büszkeséggel, hanem félelemmel a hangjukban adják elő. A nézők viszont egy ponton dönthetnek, hogy szeretnék-e látni és hallani a félelem nélküli változatot. Ebben az esetben ehhez csak kattintaniuk kell.

A projekt irodalmi konzulense Závada Péter, a résztvevő színészek pedig Bartos Ági, Szacsvai István, Veszelovszki Janka, Váradi Gergely, Sebestény Jakab és Fodor Orsolya. Mindannyian a pályájuk elején járnak, és személyes történeteikkel is kötődnek a félelem nélküliség témájához. A projekt része a Blinken OSA Archívum félelemnélkül programsorozatának, aminek fő gondolata: Legyél a hang, ami az igazságért kiált!

link Forrás

A versek elérhetőek a Blinken OSA Archívum Youtube csatornáján és Instagram oldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.