A szlovák miniszterelnök a kijevi útjáról: Amit ott láttam, sosem felejtem el

háború
2022 április 11., 13:22
comments 6

Nem félt, inkább érzelmileg érintették meg a látottak, kezdte beszámolóját ukrajnai útjáról a szlovák kormányfő egy hétfő reggeli tévéműsorban. Eduard Heger pénteken Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borellel, az Európai Unió külügyi vezetőjével utazott Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel, majd a porig rombolt Bucsa városába is ellátogatott. A Paraméter szemléje szerint Heger elmondta, hogy különösen figyeltek a biztonságukra, csak golyóálló mellényben és csoportosan mozoghattak, mindenhova fegyveresek kísérték őket, és páncélozott járművekkel mozogtak.

„A töréspont akkor következett be, amikor leszálltunk a kijevi állomáson. Mi védve voltunk, de láttunk ott védtelen civileket a peronokon várakozva. Pont olyan civileket, mint amilyenekkel aznap reggel végzett egy bomba a közeli Kramatorszkban”

- mesélte. Megrázónak nevezte a bucsai látogatást, a civilekkel teli tömegsírt és a holttesteket a fekete zsákokban. Heger szerint amellett, hogy a városban civileket gyilkoltak le, huszonöt 14 és 25 év közötti lány, illetve nő megerőszakolására utaló bizonyítékokat is találtak.

„Nemcsak nőket, hanem lányokat is megerőszakoltak, majd náci jeleket égettek a hasukra. Felvételeket láttam meggyilkolt gyerekes családokról, akiket egy kupacra raktak és meggyújtottak”

– mondta. Hozzátette: amit látott, azt élete végéig nem felejti el. A pozsonyi kormány a háborús bűncselekmények alapos és független kivizsgálását szorgalmazza, ehhez segítséget is ajánlott az ukrán kormánynak. A szlovák miniszterelnök szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben látni a kiegyensúlyozottságot és a bátorságot.

„Nem úsznak vérben a szemei. Asztal mellett akar tárgyalni, nem akar harcolni, csak védekezik”

– mondta Zelenszkijről.

(Paraméter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.