A szlovák miniszterelnök a kijevi útjáról: Amit ott láttam, sosem felejtem el

április 11., hétfő 13:22
6

Nem félt, inkább érzelmileg érintették meg a látottak, kezdte beszámolóját ukrajnai útjáról a szlovák kormányfő egy hétfő reggeli tévéműsorban. Eduard Heger pénteken Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borellel, az Európai Unió külügyi vezetőjével utazott Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel, majd a porig rombolt Bucsa városába is ellátogatott. A Paraméter szemléje szerint Heger elmondta, hogy különösen figyeltek a biztonságukra, csak golyóálló mellényben és csoportosan mozoghattak, mindenhova fegyveresek kísérték őket, és páncélozott járművekkel mozogtak.

„A töréspont akkor következett be, amikor leszálltunk a kijevi állomáson. Mi védve voltunk, de láttunk ott védtelen civileket a peronokon várakozva. Pont olyan civileket, mint amilyenekkel aznap reggel végzett egy bomba a közeli Kramatorszkban”

- mesélte. Megrázónak nevezte a bucsai látogatást, a civilekkel teli tömegsírt és a holttesteket a fekete zsákokban. Heger szerint amellett, hogy a városban civileket gyilkoltak le, huszonöt 14 és 25 év közötti lány, illetve nő megerőszakolására utaló bizonyítékokat is találtak.

„Nemcsak nőket, hanem lányokat is megerőszakoltak, majd náci jeleket égettek a hasukra. Felvételeket láttam meggyilkolt gyerekes családokról, akiket egy kupacra raktak és meggyújtottak”

– mondta. Hozzátette: amit látott, azt élete végéig nem felejti el. A pozsonyi kormány a háborús bűncselekmények alapos és független kivizsgálását szorgalmazza, ehhez segítséget is ajánlott az ukrán kormánynak. A szlovák miniszterelnök szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben látni a kiegyensúlyozottságot és a bátorságot.

„Nem úsznak vérben a szemei. Asztal mellett akar tárgyalni, nem akar harcolni, csak védekezik”

– mondta Zelenszkijről.

(Paraméter)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt