Az Állami Számvevőszék a sztrájk alatt kiadott egy felmérést, amely szerint a tanárok nagy része rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással

április 11., hétfő 6:15
13

Miközben a tanárok megalázóan alacsony fizetésük miatt sztrájkoltak, az egykori fideszes képviselő, Domokos László vezette Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pedagógusok pénzügyi kultúrájáról készült jelentést tett közzé márciusban – vette észre a Népszava.

A felmérés szerint „rendkívül jó arány”, hogy a megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással. A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel. A hónapról-hónapra élők alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségével, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénz hiányát.

A felmérésből nem derül ki a megtakarítások átlagos összege. A cikk azt írja, a jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, közülük 705-en adtak „érvényes válaszokat” a 21 kérdésre. A kérdőív kitöltőinek átlagéletkora 50,5 év volt, a legfiatalabb megkérdezett 24 éves, a legidősebb 74 éves volt. A hivatalos cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. A kutatás az ÁSZ szerint azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusok tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt