2022 április 12., 18:50

A német államfő elment volna Kijevbe, de most nem látják szívesen

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a varsói látogatásán azt mondta: azt tervezte, hogy más európai államfőkkel együtt ellátogat Kijevbe, de letett erről, mert érzékelte, hogy ott nem látják szívesen. Steinmeier Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt Varsóban, aki azt szorgalmazta, hogy a három balti ország és Németország elnöke menjen el vele Kijevbe, hogy újra „határozott jelét adják az európai szolidaritásnak Ukrajnával”.

De Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete a hét végén világossá tette, hogy Kijev Németország képviseletében inkább Olaf Scholz kancellárt várja, mint az elnököt. Melnik arról vált ismertté a háború kezdete óta, hogy nyíltan bírálta Németországot, amiért Kijev szerint vonakodik fegyverrel segíteni Ukrajnát. A nagykövet azzal indokolta, hogy Kijev inkább a kancellárt várja, hogy ő – mint a végrehajtó hatalom feje – tud konkrét döntéseket hozni a segítségnyújtásban, az államfő szerepe csak ceremoniális.

A Bildnek egy névtelen ukrán diplomata azt mondta: „Tudunk Steinmeier kiterjedt kapcsolatairól Oroszországgal. Most nem látjuk szívesen Kijevben, de ez változhat.” Pedig Steinmeier – aki kétszer is külügyminisztere volt Angela Merkel kormányának –, a napokban nyilvános önvizsgálatot tartott az Oroszországhoz fűződő korábbi német viszonnyal kapcsolatban. „Mi olyan szoros kapcsolatot akartunk, amiben Oroszország már nem hitt, és amitől a partnereink is óva intettek bennünket” – mondta, de az AFP francia hírügynökség szerint ez nem elégítette ki Kijevet.

Ukrajna nehézfegyvereket (köztük harckocsikat, tüzérségi fegyvereket) kért Németországtól, de Scholz kancellár nem akart ennek eleget tenni, ő a közös EU-s segítségnyújtást támogatja. Több európai ország (Lengyelország, Nagy-Britannia, Ausztria, Csehország, Szlovénia és Szlovákia) vezetői és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már mind voltak Kijevben az elmúlt napokban, hetekben, és találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. (MTI)