2022 április 12., 10:51

Kénytelenek megadni magukat a Mariupolt védő ukrán tengerészgyalogosok

A 36. tenerészgyalogos dandárnak le kell tennie a fegyvert, számolt be róla az alakulatnál szolgáló birt állampolgár, Aiden Aslin édesanyja. Ez az alakulat védte eddig Mariupol kikötőjét, de mára kifogyott a lőszerből. Hétfői drámai beszámolójuk szerint gyalogos katonáik már mind elestek vagy megsebesültek, ezért már a tüzéreik, szakácsaik, zenészeik harcoltak az utolsó töltényig.

A 2018-ban Ukrajnába költözött és ott a tengerészgyalogosokhoz csatlakozott Aslin anyja, Ang Wood szerint a fia telefonon számolt be neki arról, hogy elfogytak a fegyvereik. "Szeretem a fiam. Ő az én hősöm. Pokoli keményen harcoltak. Úgy tűnt, hogy rendben van" - mesélte a BBC-nek, hozzátéve, hogy az alakulat tagjai "nem tudnak elmenekülni, nem tudnak már harcolni. Nem maradt választásuk. Biztos vagyok benne, hogy ha maradt még lőszerük, azt mind elhasználták".

Aslin sorsa különösen rosszra fordulhat, mert Oroszország minden külföldi harcost böntetőeljárással fenyegetett, és előre közölte, hogy rájuk nem tekinti irányadónak a hadifoglyokra vonatkozó nemzetközi egyezményeket. (Via BBC, The Guardian)