Motorosok több mint 100 embert mészároltak le nigériai falvakban

Terrorizmus
2022 április 12., 16:15

Ismeretlen támadók több mint száz embert mészároltak le nigériai falvakban, és több tucatnyit hurcoltak el otthonából - jelentették kedden túlélők és a helyi sajtó.

A vérengzés hétfőre virradóra történt Nigéria központi fekvésű Plateau tagállamában.

A tettesek motorral hajtottak végig a falvakon, és válogatás nélkül tüzeltek gépfegyverrel a helyiekre – mondta Ishaku Gyang, az egyik ilyen megtámadott település, Dadin Kowa lakója.

A New Telegraph helyi napilap szerint több mint 100 halálos áldozat volt, míg a Tribune legalább 80 halottról és 70 elhurcolt emberről számolt be. A rengeteg sebesültet a környező kórházakban látták el.

Kedden a megtámadott falvakban tömeges temetéseket tartottak, miközben a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak az elkövetők kézre kerítésére.

A plateau-i Jos 2021. május 15-én.
photo_camera A plateau-i Jos 2021. május 15-én. Illusztráció: Kola Sulaimon/AFP

A vérontás elkövetőjeként egyelőre egyetlen helyi terrorszervezet sem jelentkezett.
Nigéria északnyugati és középső vidékein gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Az elkövetők a legtöbb esetben a Boko Haram nevű terrorszervezet tagjai vagy bűnözőkből alakult bandák. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.