Tényleges életfogytiglanra ítélték a brit parlamenti képviselő gyilkosát

bűnügy
2022 április 13., 13:00

Tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szerdán a londoni központi büntetőbíróság azt a 26 éves férfit, aki tavaly meggyilkolta Sir David Amess parlamenti képviselőt.

A 69 éves Amess csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, októberben képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor a fiatal férfi, Ali Harbi késsel rátámadt. Ali két tucatszor szúrta meg a képviselőt, aki a gyors orvosi beavatkozás ellenére belehalt a sérüléseibe, a támadót még a helyszínen elfogták.

Ali a tárgyaláson tagadta a gyilkossági vádat, védekezésében „jogos bosszúnak" nevezte tettét. Azt mondta, hogy azért választotta ki Amesst, mert a képviselő annak idején megszavazta, hogy a brit királyi légierő (RAF) légicsapásokat hajthasson végre szíriai célpontok ellen. Ali ugyanezért más alsóházi képviselők meggyilkolását is eltervezte.

Elmondta, hogy Szíriába akart utazni és csatlakozni kívánt az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezethez, de ezt a szíriai háborús helyzet nem tette lehetővé, ezért úgy döntött, Nagy-Britanniában szolgálja „a muszlim ügyet".

Amess meggyilkolása öt éven belül a második olyan halálos kimenetelű támadás volt Nagy-Britanniában, amit parlamenti képviselő ellen követtek el. Jo Coxot, a Munkáspárt 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án ölték meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.