Több mint ezer kitömött állatot találtak Spanyolországban, köztük 405 veszélyeztetett fajhoz tartozót is

április 13., szerda 14:20

A spanyol rendőrség több mint ezer kitömött állatból álló magángyűjteményt foglalt le, amik közül több mint négyszáz védett fajhoz tartozott - írja a Gizmodo. A hatalmas gyűjteményt, ami gepárdokat, jegesmedvéket és orrszarvút tartalmazott, két nagy raktárban tartották a spanyolországi Béterában. Soha nem találtak még ennyi védett állatot kitömve Spanyolországban, de európai szinten is jelentős fogásnak számít.

A spanyol polgárőrség közleménye szerint a gyűjtemény tulajdonosa ellen jelenleg is folyik nyomozás állatcsempészet és állatvédelem megsértése miatt. A hatóságok 2021 novemberében értesültek a kitömött állatokról. A nyomozást követően sikerült megtalálniuk a körülbelül 50 ezer négyzetméteres ipari raktárakat, ahol összesen 1090 kitömött példányt találtak. Ezek közül 405-öt véd a washingtoni egyezmény vadon élő állatok kereskedelmére vonatkozó része.

A gyűjteményben olyan állatok is voltak, amiket már 2000-ben kihaltnak nyilvánítottak, valamint veszélyeztetett és kritikusan veszélyeztetett fajok is, mint a bengáli tigris vagy a mendaszantilop. A rendőrség becslése szerint a gyűjtemény értéke több mint 29 millió euró, átszámítva 11 milliárd forint lehet.

A gyűjtemény tulajdonosa egy gazdag valenciai üzletember, aki azt állítja, hogy apjától örökölte a kitömött állatokat. A hatóságok vagy természettudományi múzeumoknak adományozzák az állatokat, vagy non-profit szervezeteknek, hogy tanulmányozhassák őket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt