Boris Johnson Ruandában telepítené le azt a több tízezer embert, akik az Egyesült Királyságba menekülnek

külföld
2022 április 14., 12:04
comments 1

Stratégiai egyezséget kötött az Egyesült Királyság és Ruanda arról, hogy a szigetországba érkező menekülteket Ruandába vinnék és ott telepítenék le - jelentette be csütörtökön Boris Johnson miniszterelnök Kentben, ahol tavaly több tízezer menekült ért partot. „Biztosítanunk kell, hogy országuknban a menedékhez vezető egyetlen út biztonságos és legális” - mondta Johnson.

photo_camera Boris Johnson brit miniszterelnök. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Az Egyesült Királyságnak hatalmas gondot jelentenek a La Manche-csatornán érkező menekültek, akik közül sokan meghalnak az átkelés során, mert arra alkalmatlan hajókban utaznak. Múlt évben 28 ezer migráns érkezett a szárazföldről.

„Azok, akik megpróbálják ezt kikerülni, vagy visszaélnek a rendszerünkkel, nem kapnak automatikus lehetőséget a hazánkban való letelepedésre, hanem gyorsan és humánus módon elszállítják őket egy biztonságos harmadik országba vagy a származási országukba” - közölte a kormányfő.

Bárki, aki idén január 1. óta illegálisan érkezett Nagy-Britanniába, mostantól áthelyezhető a közép-afrikai Ruandába, ez pedig a brit kormány szerint megzavarja majd az embercsempészek munkáját. A Ruandával kötött egyezség értelmében több tízezer ember áttelepítésére lesz lehetőség az elkövetkezendő években. A brit kormány első körben 120 millió fonttal járul hozzá a partnerséghez. Az áttelepítés elsősorban az egyedülálló fiatal férfiakat érintené.

Brit ellenzéki politikusok szerint a terv nemcsak kizsákmányoló és etikátlan, hanem nem is kivitelezhető. Johnson azt mondta, tudja, hogy jogi kihívások elé állítják majd a tervét, de mindent megtesz azért, hogy keresztülvigye.

Priti Patel belügyminiszter csütörtökön a ruandai Kigaliban aláírta és bemutatta a megállapodást Vincent Biruta ruandai külügyminiszterrel. Bemutatták a menekültek elhelyezésére szánt épülleteket is. „Amikor megvitattuk ezt a partnerséget, felmértük a migránsok befogadására való képességünket, és tudjuk, hogy megvan a kapacitásunk a migránsok fogadására, de a jövőben az infrastruktúrába is fektetünk” - mondta Biruta.

Egy menekültügyi szervezet vezetője szerint a terv szembemegy azzal az elvvel, hogy a menedékkérők brit földön tisztességes meghallgatást kapjanak. ban részesítsék. „Szerintem meglehetősen rendkívüli, hogy a kormány az ellenőrzés megszállottja, ahelyett, hogy a kompetenciára és az együttérzésre összpontosítana” - mondta Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács vezérigazgatója a BBC rádiónak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt