Budapesten csak a legfalusiasabb kerületben vált be a NER-recept

POLITIKA
2022 április 14., 08:47
comments 13

Budapesten csak a 17. kerületben tudott nyerni a Fidesz-KDNP az április 3-i választáson, konkrétan megint Dunai Mónika lett országgyűlési képviselő. Mindössze 381 szavazat különbséggel verte meg a jobbikos Szilágyi Györgyöt. "Köszönjük minden rákosmentinek azt a szavazatát, amivel a békét, a biztonságot és a fejlődést támogatta" - fogalmazott győzelmi beszédében Dunai Mónika.

Az utolsó igazi fideszes kerületről van szó, ennek minden, országosan is jól ismert velejárójával. A 2019-es önkormányzati választáson is taroltak: 14 egyéni körzetből 13-at abszolváltak, ami azt jelenti, hogy Horváth Tamás kormánypárti polgármester előterjesztései a 20 fős közgyűlésben 13 fideszes képviselő támogatására számíthatnak. Budapest legnagyobb kiterjedésű kerületéről van szó, de falusias jellegű, hiszen a kerületet alkotó 4 községet - Rákoscsaba, Rákoskeresztúr, Rákosliget és Rákoshegy - csak 1950-ben csatolták a fővároshoz.

Ebből következik a kerület régi problémája: járhatatlan és sáros földutak. Az elmúlt években azonban egymást érték az ünnepélyes átadók, csak úgy dőlt a közpénz a fideszes kerületre, amiből több kilométernyi utat aszfaltoztak le más állami beruházásokból jól ismert vállalkozások. "A kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében megvizsgálta a fővárosi kerületi önkormányzatok támogatásának lehetőségét és meghatározott önkormányzatok számára támogatást biztosít" - írt egy kormányhatározatról tavaly nyáron a privatbankar.hu.

Közel 9 milliárd forintot osztott szét az Orbán-kormány a kerületi önkormányzatok között, de ellenzéki polgármester által vezetett egy sem volt köztük. Viszont éppen Rákosmente kapta a legtöbbet: 2,8 milliárd forintot, ezt hivatalosan útfelújításra fordíthatták. A kerület híreit és közbeszerzéseit átnézve pedig leginkább a Penta Általános Építőipari Kft.-t sikerült kiválasztani a kormányzati támogatásból megvalósuló önkormányzati beruházások kivitelezésére.

  1. A Penta kivitelezésében újul meg Rákoscsaba centruma - szól egy hír még 2017-ből.
  2. Ötmilliárdos keretszerződés született Rákosmente mélyépítő beruházásaira.
    A Duna Aszfalt, a Penta és a Swietelsky nyerte el a többek közt út-, járda- és bicikliútépítést, útfelújítást, közműépítést tartalmazó közbeszerzést - ez 2016-ból van.
  3. A Penta Általános Építőipari Kft. végezhet út- és mélyépítési munkákat Rákosmentén, nettó 7 milliárd forint keretösszeg erejéig - ez pedig 2021 novemberéből.

A Penta Kft. közbeszerzési sikereiről pedig már tengernyi cikk született. Az Átlátszó 2015-ben publikált nagyobb dolgozatot a cégről. "A Penta Rogán Antal (Fidesz), nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnökévé emelt parlamenti frakcióvezető 2006-2014-es V. kerületi polgármestersége idején érkezett az V. kerületbe" - írták. A jelenleg egyetlen tulajdonos Nagy Gábor Lajos most is elégedett lehet, mert a Penta hasít: 2020-ban például 17,7 milliárd forintos árbevétel mellett 1,2 milliárd forintos nyereség jött össze. Hogy milyen minőségben dolgoznak, azt talán a Vörösmarty téren látták a legtöbben: 3 milliárdért újíthatta fel a Vörösmarty és a Podmaniczky teret a kormány egyik kedvenc cége.

Orbán Viktor miniszterelnök, Dunai Mónika fideszes képviselő és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, Dunai Mónika fideszes képviselő és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Dunai Mónika kampányának pedig az egyik legfontosabb állomása a rákoshegyi Ady Endre utca ünnepélyes, hordógurításos átadója volt március 9-én. Itt a fideszes jelölt mellett felvonult Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szatmáry Kristóf, a Budapest Útépítési Program miniszteri biztosa, Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, valamint Horváth Tamás, Rákosmente fideszes polgármestere is.

"Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Rákosmente Önkormányzata a legeredményesebben pályázó kerületek közé tartozik a kormány földút szilárd burkolattal való ellátására kiírt pályázatában" - olvasható a tudósítás a rakosmente.hu oldalon. Külön köszönetet mondott Dunai Mónikának, amiért aktívan lobbizott, Horváth Tamás pedig köszönetét fejezte ki a kivitelezőknek, a Penta Kft.-nek, amiért precízen végezte el a munkát. 500 métert aszfaltoztak le 250 millió forintért.

Budapest viszont kezdhet aggódni, hiszen a Magyar Nemzet szerdán már "Csődbe mehet attól Budapest, hogy elmaradt a kormányváltás?" - címmel közölt cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.