Bukhat a bolgár kormány, ha a parlament úgy dönt, hogy fegyvereket küld Kijevnek

április 14., csütörtök 12:47
Kiril Petkov, Bulgária miniszterelnöke Fotó: GEORGI PALEYKOV/NurPhoto via AFP

Kormányválság veszélye fenyeget Bulgáriában, miután a négypárti koalíció egyik tagja, az oroszbarát Bolgár Szocialista Párt (BSP) figyelmeztetett, kilép a kormányból, ha a parlament úgy dönt, hogy fegyvereket küld Kijevnek.

Bulgáriában egy meglehetősen színes négypárti koalíció van kormányon: az egyaránt euroatlanti irányultságú „Változás folytatódik” és „Demokratikus Bulgária” mellett a kabinet tagja az oroszbarát BSP, és a populista „Van ilyen nép” pártja is.

A BSP részéről most Christian Vigenin parlamenti képviselő, egykori külügyminiszter, azt nyilatkozta, hogy támogatnak minden Ukrajnának nyújtott segítséget, de kizárólag fegyverek és lőszerek szállítása nélkül.

„Ez egy vörös vonal, és hálásak vagyunk partnereinknek, hogy tiszteletben tartják ezt a felelős álláspontot. Nem csak magunkért, és nem annyira a meggyőződésünk miatt tesszük ezt, hanem mert úgy gondoljuk, hogy Bulgária érdeke az óvatosság és a mérséklet" - mondta Vigenin.

A szocialisták szerint Bulgária érdeke, hogy a kormány ne menjen szembe a bolgár polgárok túlnyomó többségének véleményével, és ne keltsen felesleges aggodalmakat és feszültségeket.

A bolgárok közel 70 százaléka nem akarja, hogy a kormány fegyverekkel segítse Ukrajnát, dea legtöbben készek segíteni a menekülteknek és humanitárius segélyt küldeni.

Elemzők szerint a BSP álláspontjának valódi oka az lehet, hogy a párt kezdi elveszíteni támogatottságát a radikálisabb, szintén oroszbarát és nacionalista Vazsrazsdan párt miatt.

Vigenin szerint a valós biztonsági fenyegetésekkel szemben, amelyek „nem annyira katonai jellegűek, mint inkább az energiaellátás és a gazdaság törékenységével kapcsolatosak”, a kormány megteszi a szükséges lépéseket a hazai stabilitás és a nemzetközi presztízs megőrzése érdekében.

Bulgária és Magyarország az egyetlen NATO-tagállam, amely nem küldött katonai segélyt Ukrajnának.

Bulgáriában ezzel együtt vannak olyan spekulációk, bár ezt a kormány és a BSP is tagadja, hogy Szófia nyújt katonai segítséget Kijevnek, de közvetítőkön - például Lengyelországon - keresztül. (Euractiv)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt