Illegálisan állított elő húskészítményt egy szegedi férfi, huszonnyolc embert betegített meg vele

bűnügy
2022 április 14., 07:43

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki az otthonában a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon, vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A férfit ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolják. A vádirat szerint a férfi az egyik megyebeli faluban lévő házában dolgozott fel sertéshúst, termékeit a környékbeli kistermelői piacokon árulta.

A férfi 2019 májusában csaknem két héten keresztül adott el az egyik szegedi piacon disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő. A vádlott ellenőrizetlen forrásból beszerzett húst dolgozott fel, nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, a telephelyen a kézfertőtlenítés lehetősége sem volt adott, és a húskészítményeket hűtés nélkül szállította, értékesítette.

A férfi által eladott termékekben szalmonella tenyészett ki, vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek, négyen kórházba is kerültek.A piacon tartott ellenőrzés során a vádlott által árult termékekből vett mintákban ugyanazt a kórokozót mutatták ki, mint a betegeknél. A vádlott megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló jogszabályokat - közölte a csoportvezető ügyész.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt