Lefoglalták a világ legnagyobb luxusjachtját, miután kinyomozták, hogy Aliser Uszmanov családjának tulajdona

háború
2022 április 14., 16:28
comments 5

Németországban - közelebbről a hamburgi kikötőben - lefoglalták a világ legnagyobb szuperjachtját, miután alapos kutatómunka végén megállapították, hogy az a szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Aliser Uszmanov testvérének tulajdonában van.

A német szövetségi rendőrség csütörtökön közölte, hogy lefoglalta a 600 millió dollár értékű Dilbart, miután hetekig tartó pénzügyi nyomozás során fény derült a valódi tulajdonos kilétére.

A hajó a Kajmán-szigetek zászlója alatt hajózik, és egy máltai holdingvállalat nevén van bejegyezve - mindkét ország adóparadicsom -; a német hatóságok mégis azt közölték: megállapították, hogy a jármű Uszmanov testvére, Gulbahor Iszmailova a tulajdonában van.

Uszmanov ellen márciusban szankciókat rendelt el az Egyesült Királyság. A milliárdost, akinek jelentős érdekeltségei vannak az Arsenal és az Everton angol futballklubban is, korábban az EU és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtotta.

Iszmailovát és Uszmanov másik nővérét, Szadat Narzijevát szintén szankciókkal sújtotta az Egyesült Királyság és az unió, miután a mágnás közvetve vagyontárgyakat ruházott át Iszmailovára, „többek között a Dilbar nevű jacht egyetlen haszonélvezőjeként meghagyva nővérét”.

Az unió szerint Uszmanov jelentős vagyontárgyakat ruházott át húgára, aki a gyanú szerint 27 svájci bankszámlával rendelkezett, rajtuk több százmillió dollárral.

A 15 917 tonnás Dilbar a világ legnagyobb motoros jachtja, 96 fős legénységgel, 12 lakosztályában 24 utas fér el. 156 méter hosszú, 25 méter hosszú, fedett úszómedencével, szaunával, masszázsszobával, mozival és két helikopter-leszállóval rendelkezik.

A hamburgi kikötőben állomásozó hajót márciusban a német rendőrség is ellenőrizte, de akkor még cáfolták a hírt, miszerint lefoglalták volna.

photo_camera Fotó: SABRI KESEN/Anadolu Agency via AFP

Csütörtökön a németországi szövetségi nyomozóhatóság megállapította, hogy a jacht „a szankciós jog hatálya alá tartozik, és jogszerűen lefoglalható Hamburgban”.

A Dilbart 2016-ban 600 millió dollárért vásárolták a német Lürssen hajógyártótól, amely 52 hónap alatt egyedi megrendelésre építette meg a hajót.

A gyártócég szerint ez az egyik legkomplexebb jacht, amit valaha építettek, mind a méretek, mind a technológia tekintetében. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.