„Nem szabad áruként kereskedni a menekülő emberekkel, és külföldre átszállítani őket”

külföld
2022 április 14., 19:25

Határozottan ellenzi az illegális határátlépők áttelepítéséről szóló brit–ruandai megállapodást, közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR.

„A háborúk, konfliktusok és üldöztetések elől menekülő emberek együttérzést és könyörületet érdemelnek. Nem szabad áruként kereskedni velük, és külföldre átszállítani őket, hogy ott foglalkozzanak velük” – nehezményezte Gillian Triggs, a szakosított ENSZ-szervezetnek a menekültek nemzetközi védelme kérdésében illetékes helyettese.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. A megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

photo_camera Gillian Triggs Fotó: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Johnson szerint ez a 120 millió font értékű finanszírozási csomagot is tartalmazó „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjogrendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek „abban a dinamikus országban” a brit kormány anyagi támogatásával, fogalmazott a brit miniszterelnök. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.