„Nem szabad áruként kereskedni a menekülő emberekkel, és külföldre átszállítani őket”

külföld
2022 április 14., 19:25

Határozottan ellenzi az illegális határátlépők áttelepítéséről szóló brit–ruandai megállapodást, közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR.

„A háborúk, konfliktusok és üldöztetések elől menekülő emberek együttérzést és könyörületet érdemelnek. Nem szabad áruként kereskedni velük, és külföldre átszállítani őket, hogy ott foglalkozzanak velük” – nehezményezte Gillian Triggs, a szakosított ENSZ-szervezetnek a menekültek nemzetközi védelme kérdésében illetékes helyettese.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. A megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

photo_camera Gillian Triggs Fotó: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Johnson szerint ez a 120 millió font értékű finanszírozási csomagot is tartalmazó „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjogrendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek „abban a dinamikus országban” a brit kormány anyagi támogatásával, fogalmazott a brit miniszterelnök. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt