Washington attól tart, hogy Peking segít az oroszoknak megkerülni a pénzügyi szankciókat

háború
2022 április 14., 17:57
Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az Economic Clubban
photo_camera Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az Economic Clubban Fotó: STEFANI REYNOLDS/AFP

Csütörtökön Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette: az Egyesült Államok kormánya jelenleg arra összpontosít, hogy Oroszország ne tudja megkerülni azokat a szankciókat, amikkel az Ukrajna ellen indított háború miatt szembesülnie kell.

Sullivan a nonprofit és pártfüggetlen Economic Club of Washington szervezet ülésén beszélt arról, hogy bár a bevezetett intézkedések jelentőségüket tekintve példátlanok, - különös tekintettel a befektetési tilalmak és az exportellenőrzések területére -, de legalább ennyire fontos azok betartatása és a kiskapuk bezárása.

Joe Biden elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója hozzátette: a Fehér Ház várhatóan a következő egy-két hét során megnevezi azokat a konkrét országokat és személyeket vagy csoportokat, amik és akik megpróbálják megkönnyíteni Oroszország számára a szankciók kijátszását.

Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok aggodalommal figyeli Kína Oroszországhoz való igazodását, és tart annak a lehetőségétől, hogy a világ második legnagyobb gazdasága megpróbálja segíteni Moszkvát a szankciók elhárításában.

A tanácsadó szerint ugyanakkor egyelőre nem látják jelét annak, hogy Peking katonailag is támogatná Moszkvát a háborúban. Sullivan fontosnak tartotta megjegyezni viszont, hogy igyekeznek folyamatosan figyelemmel kísérni a kínai-orosz kapcsolatokat, bár erre nincs mindig teljes rálátásuk. (CNBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.