Három év börtönnel büntetné az egyház nyilvános megsértését és a szertartások megzavarását a lengyel koalíciós párt

külföld
2022 április 15., 20:14
comments 18
photo_camera Marcin Warchol helyettes igazságügyminiszter 2018-ban egy varsói konferencián. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A lengyel blaszfémiatörvény szigorítását javasolja a kormánykoalíció egyik pártja, az Egyesült Lengyelország. Bezárnák a kiskapukat, és rögtön az istenkáromlókat is. Három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatna az, aki „nyilvánosan megsérti az egyházat", vagy félbeszakít egy egyházi szertartást.

A jelenlegi törvény szerint a „vallási érzelmek", a „kegytárgyak, ereklyék" vagy a szertartások helyéül szolgáló intézmények megsértéséért két évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

„A jelenlegi törvény tele van hézagokkal, és gyűlöletre buzdít azokkal szemben, akik kifejezik a vallási nézetüket" – mondta Marcin Warchoł helyettes igazságügyi miniszter, a párt elnöke. A párt szerint „Lengyelországban megdöbbentő példákat találni az agresszióra és a vallási szimbólumok meggyalázására”.

A szigorítás lehetővé tenné többek között a Pride felvonulásokon, Lengyelországban gyakran provokatív, keresztény szimbolikát kiforgató transzparenseok készítőinek vagy közzétevőinek büntetését. Ezt az Egyesült Lengyelország nyilván örömmel fogadná, hiszen évek óta küzd az „LMBT lobbi ellen", sőt, kezdeményezte az „LMBT ideológia” betiltását is, ezt azonban a koalíciót vezető, sokkal nagyobb és némileg konszolidáltabb párt, a Jog és Igazságosság (PiS) nem támogatta. (NotesFromPoland)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.