Hárommilliárd eurót különít el úszó LNG-terminálokra Németország

április 15., péntek 15:54
4

A nemrég befejezett Északi Áramlat 2 továbbra is kihasználatlan, jövője pedig kérdéses, Németország azon dolgozik, hogy minél előbb függetlenedjen az orosz energiától. Most épp 3 milliárd euróért tervez úszó LNG-terminálokat bérelni. Ezek olyan álló tárolóhajók, amelyek képesek fogadni az óriástankereken érkező cseppfolyósított földgázt (LNG-t), és továbbítani az ország elosztórendszerébe.

A német pénzügyminisztérium közleményben jelentette be a beruházási szándékot. eszerint négy úszó LNG-terminált tartósbérletbe vennének, erről szerződnek a RWE és Uniper német energetikai vállalatokkal. A terminálok már a következő télen fogadhatnának tengeren szállított gázt. A németek azt remélik 2024 közepére teljesen függetlenítik magukat az orosz gázimporttól. A váltás kihat a teljes német iparra, azon keresztül az EU, különösen a német ipari vertikumhoz szervesen kapcsolódó közép- és kelet-európai országok gazdaságára. A kormány jelenleg vizsgálja, hogy hová árdemes telepíteni a terminálokat, egyelőre Rostock, Wilhelmshaven és Brunsbüttel kikötői jöttek szóba. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt