Hárommilliárd eurót különít el úszó LNG-terminálokra Németország

külföld
2022 április 15., 15:54
comments 3

A nemrég befejezett Északi Áramlat 2 továbbra is kihasználatlan, jövője pedig kérdéses, Németország azon dolgozik, hogy minél előbb függetlenedjen az orosz energiától. Most épp 3 milliárd euróért tervez úszó LNG-terminálokat bérelni. Ezek olyan álló tárolóhajók, amelyek képesek fogadni az óriástankereken érkező cseppfolyósított földgázt (LNG-t), és továbbítani az ország elosztórendszerébe.

A német pénzügyminisztérium közleményben jelentette be a beruházási szándékot. eszerint négy úszó LNG-terminált tartósbérletbe vennének, erről szerződnek a RWE és Uniper német energetikai vállalatokkal. A terminálok már a következő télen fogadhatnának tengeren szállított gázt. A németek azt remélik 2024 közepére teljesen függetlenítik magukat az orosz gázimporttól. A váltás kihat a teljes német iparra, azon keresztül az EU, különösen a német ipari vertikumhoz szervesen kapcsolódó közép- és kelet-európai országok gazdaságára. A kormány jelenleg vizsgálja, hogy hová árdemes telepíteni a terminálokat, egyelőre Rostock, Wilhelmshaven és Brunsbüttel kikötői jöttek szóba. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.