link Forrás

Se törvények, se az észszerűség nem indokolja, hogy börtönkórházban kellett meghalnia a végstádiumú rákos történelemtanárnak

video
2022 április 16., 15:02
  • Az 54 éves miskolci történelemtanár, Kertész Ferenc, 2020. június 13-án zavartan kezdett el viselkedni. Szomszédai aggódtak érte, ezért hívták a központi segélyhívót.
  • A kiérkező rendőrök nem ismerték fel, hogy egy zavart emberrel van dolguk, Ferencet lefújták gázspével és betörtek a lakásába. A tanár egy üres borosüveget szorongatott a kezében, ez a dulakodás közben összetört és megsebesítette az egyik rendőrt is.
  • Annak ellenére, hogy a rendőr sérülése saját bevallása szerint is csak kisebb karcolás volt, hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat.
  • A toxikológiai vizsgálat kimutatta, hogy Ferenc a letartóztatása idején nem állt alkohol vagy más szerek hatása alatt. Hogy mi okozta zavart állapotát, nem derült ki egyértelműen, mert Ferenc az elhúzódó eljárás alatt meghalt.
  • A letartóztatás után derült ki, hogy a férfinak rákja van. A daganat egész testében szétterjedt, ezért utolsó napjaiban már beszélni sem tudott. Másfél év fogva tartás után egy börtönkórházban halt meg, szeretteitől is csak online tudott elbúcsúzni.
  • Védője az eljárás ideje alatt többször kérvényezte, hogy a végstádiumú Ferencet helyezzék házi őrizetbe vagy közkórházba, hogy édesanyjával, testvérével és barátaival találkozhasson. A bíróság ezt annak ellenére megtagadta, hogy az elmeorvosi szakvélemény szerint Ferenc beszámíthatósága helyreállt.
  • Ferenc ügyvédei és családja még halála után is azért küzdenek, hogy rámutassanak a magyar igazságszolgáltatás súlyos tévedéseire. Bátyja, Kertész László a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.