Az oroszok még a megszállás utolsó óráiban is civileket gyilkoltak Kijev környékén

külföld
2022 április 17., 17:07
comments 8
A háború áldozatainak friss parcellái az irpinyi temetőben.
photo_camera A háború áldozatainak friss parcellái az irpinyi temetőben.

Pavlo Ivanyuk házának ajtaján a megszállás utolsó napján kopogtattak az orosz megszállók. A férfi ajtót nyitott, mire az oroszok hátra vezették a garázshoz, és minden különösebb magyarázat nélkül agyonlőtték. "Van még valaki itt?" - kiáltották el magukat.

A történetet Ivanyuk neje, Valja Naumenko mesélte az AP-riportereinek egy Kijevhez közeli kis faluban, egy diófák szegélyezte utcában, a temetőnél, ahol négy frissen kiásott holttest sorakozott. A tetemeket vasárnap ásták ki az orosz megszállók áldozatai után kutató önkéntesek, akik eleinte lapáttal próbálkoztak, aztán egy markolót hívtak segítségül.

Épp megtalálták a testeket, amikor zokogva megérkezett Ira Szlepcsenko, az egyik áldozat neje. Utána érkezett Valja Naumenko. Szlepcsenko és Naumenko szomszédok. Miután a katonák kivégezték Naumenko férjét, és elkiabálták magukat, Szlepcsenko férje, Szasa Nadolezsko lépett ki a házából. Hallotta ugan a lövést, de attól félt, hogy ha senki se felel, akkor átkutatják a házat. így hát ajtót nyitott, az oroszok pedig őt is agyonlőtték.

Másnap elhagyták a települést. (AP via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.