Az oroszok még a megszállás utolsó óráiban is civileket gyilkoltak Kijev környékén

külföld
2022 április 17., 17:07
comments 8
photo_camera A háború áldozatainak friss parcellái az irpinyi temetőben.

Pavlo Ivanyuk házának ajtaján a megszállás utolsó napján kopogtattak az orosz megszállók. A férfi ajtót nyitott, mire az oroszok hátra vezették a garázshoz, és minden különösebb magyarázat nélkül agyonlőtték. "Van még valaki itt?" - kiáltották el magukat.

A történetet Ivanyuk neje, Valja Naumenko mesélte az AP-riportereinek egy Kijevhez közeli kis faluban, egy diófák szegélyezte utcában, a temetőnél, ahol négy frissen kiásott holttest sorakozott. A tetemeket vasárnap ásták ki az orosz megszállók áldozatai után kutató önkéntesek, akik eleinte lapáttal próbálkoztak, aztán egy markolót hívtak segítségül.

Épp megtalálták a testeket, amikor zokogva megérkezett Ira Szlepcsenko, az egyik áldozat neje. Utána érkezett Valja Naumenko. Szlepcsenko és Naumenko szomszédok. Miután a katonák kivégezték Naumenko férjét, és elkiabálták magukat, Szlepcsenko férje, Szasa Nadolezsko lépett ki a házából. Hallotta ugan a lövést, de attól félt, hogy ha senki se felel, akkor átkutatják a házat. így hát ajtót nyitott, az oroszok pedig őt is agyonlőtték.

Másnap elhagyták a települést. (AP via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt