Koránt akart égetni a szélsőjobb, az ellentüntetők a várost gyújtották fel

külföld
2022 április 17., 17:51
comments 17
photo_camera Norrköping Fotó: STEFAN JERREVANG/TT News Agency via AFP

Rasmus Paludan dán szélsőjobboldali mozgalmár, aki többek között rasszizmusért is ült börtönben, és több európai országban szervezett már Korán-égetést. Fő tevékenységi területe azonban Svédország, ahol egy Keményvonal nevű, a legutóbbi választáson a 2 százalékos küszöböt megugrani képtelen pártot vezet.

Két évvel ezelőtt írtunk róla, hogy zavargások kezdődtek Malmöben, miután szélsőjobboldali aktivisták felgyújtottak egy Koránt - nos, az elmúlt napokban ugyanez ismétlődött meg.

Csütörtök óta számos erőszakos ellentüntetés tört ki olyan svéd városokban, ahol a Keményvonal tüntetett vagy tüntetést tervezett. Stockholm, Linköping és Norrköping után pénteken Örebro belvárosában volt zavargás, amelyben 12 rendőr sérült meg és 4 rendőrautót felgyújtottak. A rohamrendőröket kövekkel dobálták meg. Szombat este Paludan pár tucat ember előtt beszélt Malmöben, akiket a szintén nem jelentős számú ellentüntető kövekkel dobált meg. A rendőrség könnygázzal oszlatott.

photo_camera Malmö Fotó: JOHAN NILSSON/AFP

A szombati szélsőjobboldali megmozdulást eredetileg Landskronába szervezték, és bár átrakták Malmöbe, ez a Korán-égetés miatt feltüzelt embereket nem tántorította el attól, hogy a kisvárosban gyújtogassanak és útakadályokat emeljenek.

A konfliktus elérte a nemzetközi diplomácia szintjén, amikor az iraki külügyminiszter berendelte a svéd nagykövetet, és közölte vele, hogy súlyos következményei lesznek az esetnek Svédország és a muszlim országok viszonyában.

A svéd rendőrség szóvivője egyrészt elítélte az erőszakot, másrészt emlékeztetett, hogy a szólásszabadságot erősen védik a törvények, ezért nem tilthatják be a politikai demonstrációkat akkor sem, ha azok erőszakot szülnek. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.