Zavargások kezdődtek Malmőben, miután szélsőjobboldali aktivisták felgyújtottak egy Koránt

külföld
2020 augusztus 30., 10:56

Zavargások kezdődtek péntek este a dél-svédországi Malmőben, miután az interneten terjedni kezdett egy videó, amin Rasmus Paludan, dán szélsőjobboldali politikus követői felgyújtanak egy Koránt az egyik malmői mecset közelében. A videón szerepel az is, hogy ugyanezek az aktivisták a Korán egy másik példányát focilabdaként rugdossák Malmö főterén.

Paludan, a dán Keményvonal párt vezetője iszlámellenes tüntetést tervezett tartani Malmőben, és ehhez engedélyt is kért a helyi rendőrségtől, akik azonban 2 hét gondolkodás után ezt a kérést szerdán megtagadták. Ezután került fel az internetre a videó, amit a követői készítettek. A rendőrség erre őrizetbe vette Paludant, kitoloncolták az országból és két évre kitiltották Svédországból.

Pénteken este több mint 300 tüntető csapott össze a rendőrökkel Malmö főleg bevándorlók lakta Rosengard városrészében. A zavargók, akik közül sokan kendővel fedték el az arcukat, köveket hajigáltak a rendőrökre és gumiabroncsokat gyújtottak föl, miközben arról kiabáltak, hogy ez a bosszú azért, mert a rendőrség hagyja, hogy emberek Koránt égessenek Svédországban.

Az összecsapások idején Samir Muric, egy neves malmői imám beállt a rendőrök és a tüntetők közé, és felszólította a rendbontókat, hogy hagyják abba, amit csinálnak, mert ha valóban muszlimok, akkor ezzel szégyent hoznak a vallásukra. Az imám később egy Facebook-posztban is elítélte a tüntetőket, azt írta, aki így viselkedik, az nem igazi muszlim.

photo_camera Fotó: -/AFP

A Guardian tudósítása szerint tüntetés körüli utcákban több muszlim vallású helyi is ellenezte a zavargásokat, de voltak olyanok is, akik szerint a rendőrség tényleg túl megengedő volt a Koránt égető szélsőjobboldaliakkal szemben. A svéd rendőrök közül többen azt magyarázták a tüntetőknek, hogy ők nem adtak engedélyt a dán szélsőjobbosok akcióira, sőt, nem sokkal a videó közzététele után letartóztatták a koránégetőket.

Szombaton hajnali 3-ra sikerült visszaállítani a rendet a zavargással érintett városrészben, a rendőrség 13 embert köröz, közülük ötöt már őrizetbe vettek, de nem sokkal később el is engedték őket. (Guardian)