Még 15 év börtönt kaphat Aung Szan Szú Kjí

külföld
2022 április 19., 12:16
comments 2

Újabb börtönbüntetést szabhatnak ki Aung Szan Szú Kjí volt mianmari vezetőre, akit a junta már 6 év börtönre ítélt, a jövő héten pedig további 15 évnyi büntetés vár rá – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy, az ügyhöz közel álló forrás, aki szerint „a bíróság várhatóan jövő hétfőn hoz ítéletet” a perben, amiben a Nobel-békedíjas politikust korrupcióval vádolják.

A vád szerint 600 ezer dollárt és több mint 11 kg aranyat fogadott el kenőpénzként a Rangun régióért felelős korábbi minisztertől, Phio Min Theintől.

A 76 éves Aung Szan Szú Kjít azóta tartják fogva, hogy a katonai puccs tavaly februárban véget vetett a demokratikus átmenet egy évtizedének Mianmarban.

A volt vezető ellen több ügyben emeltek vádat: így például a gyarmati időkből származó államtitok megsértése, választási csalás, közfelháborodásra történő felbujtás és korrupció miatt. Összesen több évtizedes börtönbüntetés vár rá.

A Nobel-békedíjas asszony már egy éve a rezidenciáján van házi őrizetben, és a tárgyalás idejére is ott kell maradnia. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik, mivel az ügyvédei nem beszélhetnek a sajtóval és a nemzetközi szervezetek képviselőivel.

photo_camera Fotó: KHAM/AFP

Aung Szan Szú Kjí több rokonát és volt munkatársát már súlyos büntetésre ítélték: egy volt parlamenti képviselőt halálbüntetésre, egy volt minisztert 75 év börtönre, egyik munkatársát pedig 20 évre. Mások száműzetésbe vonultak vagy bujkálnak.

A Nobel-békedíjas politikus a korábbi katonai diktatúrák alatt közel 15 évet töltött házi őrizetben.

A 2021. februári államcsíny helyszíni jelentések szerint káoszba taszította az országot. Hírügynökségek szerint a biztonsági erők több mint 1750 civilt öltek meg, és több mint 13 000 embert tartóztattak le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt