Még 15 év börtönt kaphat Aung Szan Szú Kjí

április 19., kedd 12:16
2

Újabb börtönbüntetést szabhatnak ki Aung Szan Szú Kjí volt mianmari vezetőre, akit a junta már 6 év börtönre ítélt, a jövő héten pedig további 15 évnyi büntetés vár rá – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy, az ügyhöz közel álló forrás, aki szerint „a bíróság várhatóan jövő hétfőn hoz ítéletet” a perben, amiben a Nobel-békedíjas politikust korrupcióval vádolják.

A vád szerint 600 ezer dollárt és több mint 11 kg aranyat fogadott el kenőpénzként a Rangun régióért felelős korábbi minisztertől, Phio Min Theintől.

A 76 éves Aung Szan Szú Kjít azóta tartják fogva, hogy a katonai puccs tavaly februárban véget vetett a demokratikus átmenet egy évtizedének Mianmarban.

A volt vezető ellen több ügyben emeltek vádat: így például a gyarmati időkből származó államtitok megsértése, választási csalás, közfelháborodásra történő felbujtás és korrupció miatt. Összesen több évtizedes börtönbüntetés vár rá.

A Nobel-békedíjas asszony már egy éve a rezidenciáján van házi őrizetben, és a tárgyalás idejére is ott kell maradnia. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik, mivel az ügyvédei nem beszélhetnek a sajtóval és a nemzetközi szervezetek képviselőivel.

Fotó: KHAM/AFP

Aung Szan Szú Kjí több rokonát és volt munkatársát már súlyos büntetésre ítélték: egy volt parlamenti képviselőt halálbüntetésre, egy volt minisztert 75 év börtönre, egyik munkatársát pedig 20 évre. Mások száműzetésbe vonultak vagy bujkálnak.

A Nobel-békedíjas politikus a korábbi katonai diktatúrák alatt közel 15 évet töltött házi őrizetben.

A 2021. februári államcsíny helyszíni jelentések szerint káoszba taszította az országot. Hírügynökségek szerint a biztonsági erők több mint 1750 civilt öltek meg, és több mint 13 000 embert tartóztattak le. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt