Önálló egészségügyi minisztériumot kért Orbántól az Orvosi Kamara

Egészségügy
2022 április 20., 16:00
comments 4

Meglátásunk szerint ahhoz, hogy (..) érdemben javuljon a lakosság egészségi állapota, munkakészsége, illetve az ellátás minősége, hozzáférése, komplex, programszerű intézkedésekre van szükség, kezdi a miniszterelnöknek írt nyílt levelét a Magyar Orvosi Kamara elnöksége. A testület többek közt arra hívja fel Orbán Viktor figyelmét, hogy

  • a kapacitások kiegyenlítő átrendezéséhez újra kellene szabályozni a betegutakat és az ellátási kötelezettségeket.
  • Az egészségügy humánerőforrás szerkezetét is át kell alakítani: több, magasan képzett szakdolgozóra, diplomás ápolóra van szükség.
  • Alapjaiban újra kellene gondolni az intézményfinanszírozási rendszert.
  • A hálapénz helyett "minőségi indikátorokon alapuló legális érdekeltségi rendszert kell kialakítani."
  • Rendezni kell a közösségi- és a magánellátás viszonyát.

A MOK szerint "a fenti problémák izolált lépésenként nem kezelhetők," szervezett átalakításra van szükség.

A sikeres megvalósítás, koordinálás elengedhetetlen feltételének tartjuk az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását,

zárják a nyílt levelet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.